Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzfest för redan invigda

Annons

Blotta tanken på svettiga Kubacigarrpuffande jazzrävar på sunkiga barer i jazzens mecka New Orleans, känns oändligt långt borta en torsdagseftermiddag framför Borlänges turistbyrå eller i en beige missionskyrka. Där, liksom i plasttältet vid gamla pub Mysen, är det mer strassglasögon, pumps, röda

näsor, pressveck och klarinetter som har övertaget. Swedish hot jazz festival invigdes aningen stillsamt med Mardi Gras brassparad genom centrum.

Tradjazz, swing, standard och dixieland. Jazz kan vara så mycket och så obegripligt för den som inte talar jazzens språk.

Tradjazz står för traditionell jazz, men betyder i själva verket att melodin är av allmän egendom och att kompositören är lika med okänd. Dixieland är ett gammalt romantiserat namn på sydstaterna och det var där jazzen startade. Så långt är till och med jag med. Borlänges första jazzfestival har koncentrerat sig på klassisk jazz i 20- och 30-talsstil. Medelåldern är 55 plus, det är nostalgi i luften och swingtakter i benen.

Unga norska Jazzin' Babies sparkar i gång med 1920-tals-Armstrongsinspirerad tradjazz. Nedanför turistbyråns provisoriska lilla scen står "jazzungarnas" stolta landsmän.

- De är så flinke och bara 17-18 år, en helt ny generation av jazzmusiker är på gång, säger Kurt Audum som själv är kornettist i Black and White Stompers.

Det mer rutinerade gladjazzbandet Peoria Jazzband från Göteborg har över 40 års erfarenhet i jazzbranschen. Framför kyrkoorgelpiporna står de uppradade, lugna och sansade. "My life will be sweeter some day" sjunger Rosemarie Simonsen med mörk och vig vokabulär.

Tradjazz i kycklingfarmarspår är det när Pider Åvall och hans band Mysto´s Hot Lips bränner läpparna på trombon, sax och trumpet till östkusttakter.

I festivaltältet swingar Antonias Harmony Serenaders och kungen av spaghetti sjunger till Antonias kreolska dragspel. Det rycker i publikben, ompa, ompa och det är glatt.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons