Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzen tänker inte ta sommarlov

Annons

Trots den senaste tidens temperatur envisas almanackan med att hävda att den blomstertid nu har kommit med lust och fägring stor. Plus mängder av musik som förhoppningsvis ska låta sig avnjutas i friska luften utan nämnvärda risker för frostskador.

Jazzen, som enligt mytologin är en musikalisk svulst som nödvändigtvis avnjuts i stojiga och rökiga källarlokaler, tar konsekvensen av rökförbudet(?) och flyttar jazzen ut i grönskan

En titt på en förteckning över musikaliska sommarförlustelser ger besked om att musik i det fria inte enbart är en sak som angår den som åker i riktning Hultsfred eller Roskilde.

Även musik som inte kräver kravallstaket tillåts göra sig påmind i den svenska sommaren.

Även om jazzfesten i Dala-Husby har tagit paus 2005 finns en del att glädja sig åt för jazzvänner inom ett inte orimligt pendelavstånd.

Strömsholm är numera inte längre ett ställe dit man åker för att bese slottet eller endast klappa totto. Det är dessutom landets största jazzkollo. Entusiasten Rolf Carvenius är redan i gång med sitt sommarprogram vid Jazzens museum, mastodontiskt till formatet med (om jag har räknat rätt) 53 konserter mellan 20 maj och 28 augusti.

Man kan, förutom att bese Sveriges jazzhistoria i utställningsform höra på en skock jazzomaner av kompetent sort. Artistlistan är lång och aptitretande.

I vanlig ordning är utbudet en smula präglat av Roffes eget mer eller mindre förflutna som tradjazzare och upptar alla de stora svenskarna inom den genren, men här kan också nämnas Lasse Åberg (jo, just han!) Lars Erstrand, Charlie Normans trio, Totta Näslund, Mikael Wiehe, Claes Janson, Roger Pontare, Svante Thuresson, Lill Lindfors, Svenne och Lotta, Lill-Babs, Meta Roos, Kjell Öhman, Arne Domnerus, Hacke Björksten, Papa Bues Jazz Band, Kalle Moraeus och Bengan Janson. (För mera detaljer gå in på www.jazzmuseum.com)

Jo, iakttagelsen är korrekt.

Jazzens gränser har tänjts ut en smula och artistlistan upptar numera en del namn som en sann jazzpuritan möjligen fnyser åt men även jazzarrangörer tycker att det är trivsamt med mat på bordet emellanåt.

Vi har sett det tidigare. För ett par år sedan smög Bangen i Sandviken in Povel Ramel och Bo Kasper på avlöningslistan och den här gången - 29 maj-2 juli - hoppas man locka storpublik med Owe Thörnqvist, gammal dragspelare och vibrafonist med uppenbara talanger för ordsmideri och låtmakande.

Till Bangen kommer också folk som Jojje Wadenius, Claes Janson, Bohuslän Big Band med Lew Soloff, Rigmor Gustafsson och givetvis Ulf Johansson Werre, ett populärt inventarium i sammanhanget.

27-28 augusti är det dags för invasion i lilla Svabensverk igen. För 18:e gången hyllas Christer Boustedt med ett förnämligt artistuppbåd. Rigmor Gustafsson, Linda Pettersson, Mattias Algotsson, Peter Asplund, Hacke Björksten med många fler.

Gugge Hedrenius, entusiasten och jazzeternellen, är årets stipendiat.

Gugge är den verklige jazzveteranen, kompromisslös och uppkäftig i så hög grad att han en gång på 60-talet (1960-talet) hamnade infört skranket i strid med en klubbägare som hävdade att Gugge och gänget inte skulle ha ut sitt gage eftersom man spelade en fullständigt odansbar musik.

Den gången var Christer Boustedt med.

Apropå dans och jazz.

Charlie Norman brukar berätta om den grinige danskavaljeren som kom fram till scenen och spydde sin galla och hävdade att "den här musiken kan man ju inte dansa efter!".

Svaret löd: "Du ska inte dansa efter musiken. Du ska dansa SAMTIDIGT!"

Apropå Charlie Norman kan meddelas att dagsformen fortfarande är något varierande men att han under de senaste veckorna gett två konserter.

Detta trots de världskrigsrubriker som en av kvällstidningarna ägnade honom och hans (o)hälsa för en tid sedan.

Mer läsning

Annons