Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz för hela slanten

Annons

Det är imponerande. Det är dock inte det enda som är imponerande.

Sven Asmundsen förvandlade violinjazzen till något av en dansk nationalsport, men Kristian Jörgensen kvartett är redo för titelmatch vilken dag i veckan som helst. De lirar nämligen Asmundsenjazz med inbyggd hösnuva och vårberusning, en alldeles förtjusande blandning av danskt toksväng från krogen, mjukt sydamerikansk rytmik och zigenskt spel à la Django Reinhart.

- Det är faktiskt första gången vi är så här långt norrut, avslöjar kvartettledare Jörgensen efter inledningsnumret.

Sedan bjussar han och gruppen på ett oändligt vackert och finstilt bossanovanummer kallat "Big Seven Up", skrivet av Krister Jörgensen, och följer upp med "The Stuffed Monk", Jörgensens spänstiga hyllning till swingviolinsten och kollegan Stuff Smith.

Vi får höra en virtuos violinist lira elfiol med extrem fingertoppskänsla och lattjo wah-wah-pedal.

Vi får höra fullständigt magiska, snudd på obegripliga gitarrsolon från Sven Asmundsen långvarige vapendragare Jacob Fischer.

Vi får njuta av den råbarkade batteristen Aage Tanggaards störtsköna tajming och Thomas Fonnesbäcks något mer anonyma basgångar.

Låt oss hoppas att det inte är sista gången Krister Jörgensen och hans kvartett söker sig så långt norrut som till Borlänge. Danmark kan behålla Glistrup, bröderna Olsen och prinsen-på-ärten för sig själva, om vi bara får låna den här jazzkvartetten lite då och då.

Den tidiga pressläggningens förbannelse förbjuder tyvärr tidningens utsända att avnjuta mer än första set, men en vältalig och (törs vi nog lova) lycklig jazzpublik missade förstås inte ett stråkdrag i andra set.

Starten på jazzåret i Borlänge smakade sannerligen inte mögelost.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons