Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarl och Moodysson lyssnar på de dömda

Annons

Två år har gått sedan EU-toppmötet i Göteborg, då tusentals unga människor samlades för att demonstrera. I efterspelet dömdes totalt 60 unga människor till sammanlagt 45 års fängelse. Sveriges mest samhällsengagerade filmduo Stefan Jarl och Lukas Moodysson blev upprörda av de hårda domarna och bestämde sig för att åka runt i Sveriges fängelser. De fick höra de dömdas version av vad som egentligen hände.

- Den grundläggande drivkraften var en nyfikenhet på hur de här människorna ser på världen och varför de väljer att demonstrera, säger Lukas Mooddysson. Det är viktigt att visa att det finns politiska skäl till att människor reagerar på att världen är sjuk.

Till tonerna av Bob Hund börjar "Terrorister" med ett collage av nästintill outhärdliga bilder på svältande barn, krig, plågade djur och skottlossning.

Därefter varvas bilder och intervjuer med Anders som drömmer om ett bättre samhälle, Sara som har ett år i fängelse framför sig och Erik som säger att han åkte till Göteborg som en pojke och kom ut ur fängelset som en man. Filmarna säger själva att de blev överraskade av vad de fick höra.

- Jag har hört oerhört dramatiska berättelser som helt förändrat min syn på ungdomar, säger Stefan Jarl. Många av rösterna om Göteborgskravallerna har hörts till leda. Men aktörerna själva får inte så ofta komma till tals. Det är viktigt att lyssna på dessa för att få en fullständig bild av vad som hände.

Stefan Jarl har tidigare gjort sig känd för samhällskritiska dokumentärer som Mods-trilogin och Naturens hämnd. Lukas Moodysson är regissören som senast var aktuell med omdebatterade Lilja 4-ever.

- Filmen blev till medan vi gjorde den, säger Lukas Moodysson. Vi hade ingen plan och visste från början inte om det skulle bli en spelfilm eller dokumentär.

- Jag är mer van vid att underställa mig verkligheten, fortsätter Stefan Jarl. Vi hade olika idéer, men filmen är resultatet av vår kontakt under arbetet.

"Terrorister" ger en oerhört otäck bild av det svenska rättssystemet.

Lukas Moodysson säger att han chockas av det dagligen, men även att man måste sätta det i relation till vad som händer i världen.

- Jag är ganska nöjd med att ha låtit de dömda komma till tals, säger Stefan Jarl. Men jag hoppas att filmen kan leda till en diskussion kring frågor som filmen tar upp. Det finns en oerhört positiv kraft hos de här människorna som vi bör lyssna till. (PM)

ANNIKA GOLDHAMMER

Mer läsning

Annons