Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Dahl gick sin egen väg

/

Annons

Janne Dahl (1924 - 2006) var både en av Dalarnas och en av Sveriges verkligt stora grafiker. Hans grafik visades internationellt, men själv var han en tillbakadragen person som gick sina egna vägar och skydde stora världen som pesten.

I morgon, lördag, öppnar Rättviks Kulturhus en stor minnesutställning med Janne Dahls grafik och måleri.

Mörksuggefonden får samtidigt ett fantastiskt tillskott. Verken doneras nämligen dit av konstnärens hustru Colette Dahl. Det berättar curatorn Kerstin Bergman som valt ut och skapat en vackert hängd utställning. I hennes projektuppdrag ingår också att gå igenom och katalogisera Janne Dahls verk.

Ett högst personligt bildspråk och en virtuos teknisk skicklighet präglar grafiken på väggen. Där finns också flera tidiga collage och enstaka objekt.

Som musikaliska verk, som partitur under arbete, ville Janne Dahl gärna att man uppfattade hans arbeten.

Vore de musik skulle vi få höra komplicerade motsägelsefulla toner som kommunicerar med varandra med våldsam kraft.

De äldsta grafiska bladen gjordes under 50-talet. Som ung gick Janne Dahl på luffen och reste omkring i efterkrigstidens Europa. Luffarnas inristade teckenspråk. filosofi och samhörighet med landskapet kom så småningom in i grafiken och en de mest kända serierna rör sigkring Samuel Becketts svart absurda I väntan på Godot.

Linjeskärpan och svärtan i Dahls etsningar är nästan chockerande och de fragmentariska kompositionerna är komplicerade men ändå strängt ordnade. I den senare grafiken använder han enklare teman, ofta med materialkontraster och motstridiga krafter

"Grafiken är en allvarlig lek, det är inget man fuskar sig igenom" sade han själv vid något tillfälle.

När jag senast intervjuade Janne Dahl hade han nyss fyllt 80 år och ögonproblem hade tvingat honom att lämna kopparplåtarna för färg och dukar.

Men han var entusiastisk över att han fått tillgång till en ateljé i en av de röda längorna på Rommehed - byn han bodde i som barn från nio års ålder (de första åren tillbringades i Lima). Det stora huset i Ulfshyttan var sålt och han och hustrun hade flyttat in i en lägenhet.

- Nu får jag gå från spetsig nål till moddlare.

Han pratade livligt om hur glad han var över att ha upptäckt färgen på nytt. Tjugo nya målningar ville han få ihop. Men det gamla lagret ville han gå igenom.

- Kanske makulerar jag hela skräpet, hotade han. Den självkritiska Dahl ville inte lämna något dåligt efter sig och kopparplåtarna makulerades när upplagan var färdigtryckt.

De senaste målningarna kan man se i Rättviks Konsthall: Tre självporträtt i orginell färgskala, med abstrakt förenkling till få karaktäristiska detaljer - de stora iakttagande ögonen och den känsliga handen.

Fil. dr. Kristina Mezei, som forskat i Janne Dahls konstnärskap, kommer att tala under utställningens invigning.

Annons