Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Olov är hopplöst efter

/

Annons

Vet ni vad vi borde göra 2012? Vi borde låta kompetenta personer ta över medievärlden. För ett par veckor sedan skulle Aftonbladets nöjesredaktion summera filmåret 2011. Jan-Olov Andersson, som varit recensent i Aftonbladet så länge jag kan minnas, har gjort en årsbästalista. Vi läser:

"Årets överflöd: Alla nya duktiga svenska skådespelerskor: Rebecca Ferguson, Malin Morgan, Annika Nordin, Erica och Hanna Midfjäll, Malin Buska, Malin Arvidsson, Ida Högberg, Tove Edfeldt, Mathilda Paradeiser, Linda Molin."

Jag tänkte först börja ifrågasätta Jan-Olovs otroligt märkliga ordval överflöd, men så läste jag i tre sekunder till och såg vilka dessa nya duktiga svenska skådespelerskor i överflöd var. Rebecca Ferguson.

Malin Morgan. Tove Edfeldt. Jag vet inte riktigt vad Jan-Olov Andersson sysslat med de senaste femton åren, men uppenbarligen har han noll koll på film.

Det är precis sådant här som gör att kvinnor i filmbranschen, på festivalscenerna och i DJ-båsen är mycket färre än männen. Det gör att en manlig recensent bara rabblar upp en massa skådespelerskor utan någon som helst koll på vad de gjort och när de breakade – och bara kommer undan med det.

Säger titlar som Alla vi barn i Bullerbyn, Sanning eller konsekvens och Eva & Adam er något? Det är ett urval av alla filmer Tove Edfeldt medverkat i. Den första kom 1986, så grattis Jan-Olov, du är bara tjugosex år för sen med hyllningen!

Känner någon igen såpan Nya tider? Det var serien som Rebecca Ferguson slog igenom i. Året var 1999 och Jan-Olov är därmed bara tretton år för sen.

Klingar filmerna Smala Sussie och Tjenare kungen bekant? Det är succéerna som Malin Morgan hade viktiga biroller i. Och vi skriver 2003 och 2005 och Jan-Olov börjar knappa in då han bara är nio år efter.

Hur ska kvinnor i filmbranschen kunna tas på allvar när de mer än tjugofem år efter sina debuter blir kallade nya duktiga skådespelerskor? Varför vet inte Jan-Olov Andersson, en av Sveriges största recensenter, detta? Varför händer inget?

Fast jag kanske inte ska vara för hård. Det är bara att vänta till 2025 då Jan-Olov kommer att höja det nya stjärnskottet Noomi Rapace till skyarna. Om han vet vem hon är då, vill säga.

Mer läsning

Annons