Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Jan D vs. Jan E

Annons

På lördagskvällen avgörs vem som blir årets Robinson. Efter 47 dagars hård kamp på öarna nere i Malaysia och ytterligare nästan fem månaders väntan blir antingen Jan Emanuel Johansson, 27, eller Jan Dinkelspiel, 24, utsedd till segrare i den populära dokusåpan.

I det näst sista programmet för en vecka sedan tog de sig till final, men fick snopet beskedet att vinnaren inte skulle utses förrän flera månader senare.

Nu är stunden kommen. Segraren utses genom en kompromiss mellan öråd och telefonomröstning. Finalisterna fick välja ut röster från vardera tre övriga deltagare. Dessa sex röster läggs ihop med resultatet från tittarnas telefonomröstning under veckan som gått.

För att få extra effekt har Sveriges Television som kontrast till varma Malaysia förlagt finalprogrammet till kyliga Kittelfjäll där avgörandet fälls i direktsändning. Då räknas telefonrösterna ihop och de utvalda rösterna från det sista örådet tas fram ur det förseglade skåp dit bara de två finalisterna har nyckel.

- Det blir skönt när det är över och man kan svara på frågan man har fått 400 gånger om dagen den senaste tiden, säger Jan Emanuel Johansson.

Han vann tävlingen på "plankan" och tog därmed hem den första finalplatsen. Kanske kan han därför också räknas som favorit till segern.

Jan Emanuel Johansson kan i alla fall använda Robinsontävlingen som en generalrepetition inför en mycket större kampanj. Nästa år kandiderar han till riksdagen för socialdemokraterna.

- Jo, men det här har inte varit en kampanj. Men det som varit bra är att folk fått en bild av mig. Och står de ut med mig när jag är hungrig, smutsig och irriterad står de ut när jag är mätt och belåten, säger Jan Emanuel Johansson.

Socialdemokraten från Norrtälje ställs i finalen mot Jan Dinkelspiel, stockholmaren som är son till den moderate före detta EU-ministern Ulf Dinkelspiel. Det är en tillfällighet som nog tv-producenterna bara kunde drömma om när programmets deltagare plockades ut.

Men Jan Dinkelspiel och Jan Emanuel Johansson har blivit vänner, trots olika bakgrund.

- Vi ses och tar en fika då och då, säger Jan Emanuel Johansson.

- Jag var inte nöjd med att komma till final. Jag åkte ner för att vinna. För mig vore det en ära att få uppmärksammas på det sättet, säger Jan Dinkelspiel.

Men det blir inte en politisk karriär, som sin far eller Jan Emanuel Johansson, om han vinner:

- Nej, det blir det inte, säger han med ett leende. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons