Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobskören kan sträcka på sig

Annons

Musik | Klassiskt

MUSIK I ALL-

HELGONATID

Jakobskören

Dirigent: Eva Lövgren

Karin Samuelsson, violin

Karl Eriksson, violin

Emma Samuelsson, cello

Christof Pulch, orgel, piano

Lin Öhrn, sopran

Musik av Lau, Busto,

Britten, Rehnqvist,

Mendelssohn, Bach,

Mozart m fl

Publik: Cirka 80

Jakobs kapell, Borlänge,

14/11

Musik i allhelgonatid? Ja, kan kommersen deklarera att julen står för dörren måste väl en kör kunna tjuva några dagar? Genom att den har lika många herrar som damer har Jakobskören en fyllig klang, rak och enkel.

Den här grundklangen är både en tillgång och en begränsning. En tillgång för att få körer i Dalarna låter som Jakobskören i sitt grundläge; en begränsning för att Jakobskören ännu inte gör det som jag tror går att göra med dess röstmaterial.

Bustos Lux fulgebit hade vunnit på ett understrykande av mer återhållet lyriska kvaliteter och mer dynamik, och nyanskänsla hade inte heller skadat i Brittens There is no rose.

Jakobskörens damer var de som övertygade mest under konserten. Damerna fick också en egen avdelning. Natt över jorden av Rehnqvist hade kanoninslag och var en vacker och minimalistisk tonsättning av en text av Erik Blomberg. Damerna använde hela röstpaletten också i folkmusikfärgade Var inte rädd för mörkret. Uppblandade med herrarna vävde damerna en vacker röstfläta i Till österland vill jag fara.

Musikstuderande Karin Samuelsson svarade för förtjusande melodiföring i sarabanden ur J S Bachs andra soloviolinpartita, men när hon fick sällskap av Emma Samuelsson, cello och Karl Eriksson, violin, hade ensemblen svårt att hålla tempot i larghettot ur Mozarts fjärde Wienerserena.

Mozart är obarmhärtig mot amatörkörer, men Jakobskören har anledning att sträcka på sig för sin insats i tre stycken ur Missa brevis, där Jakobs kapell fylldes av organist, instrumentalister, kör och god solosång av Lin Öhrn.

Totalt sett gav Jakobskören ett ambitiöst program och lät förstå att ännu högre höjder kan nås framöver.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons