Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill hylla politikerna

/

Annons

Det mesta kommer nog att vara som vanligt efter valet. Jämförelsevis är skillnaden hårfin mellan de stora partierna i sakfrågor och ideologiskt innehåll.

Vårt lands politiska ytterligheter är inte extrema och ordförandena i de största partierna skulle kunna byta jobb med varandra utan att behöva ömsa speciellt mycket skinn. De så kallade grälen i SVT:s kulisser är bara finjusteringar av vår svenska modell och ett spel för galleriet.

Ödmjukt och med lagom temperament vrider och vänder politikerna på vår demokrati. Ja, själva begreppet demokrati har nog blivit lite av ett honnörsord. Att krydda med ibland. Precis som med andra värdeladdade begrepp som frihet, humanism, solidaritet, medmänsklighet. Att montera in för att söka politiska och retoriska poänger. Möjligtvis något att se upp med.

KRÖNIKA INGA STORA SKILLNADER

Men de flesta vill gott. Till och med mycket gott. Och jag litar på det. Därför fortsätter jag hjälpa de som jag tycker gör det goda jobbet. Därför röstar jag. Det är också ett tack till alla politiker.

Med sin värdegrund inristad i urberget, förankrad i traditioner och blodomlopp, vilar pricken på världskartan som för tillfället är mitt land, fortfarande på föreställningen att en position mittemellan ytterligheter är tillräcklig. Att balans inte är att vara bäst eller sämst. Att undvika att vara missnöjd men också ständigt euforisk. Att på det stora hela skapa förnöjsamhet till alla i laget om. Att lagom är bra.

Många med utifrånperspektiv menar att vårt förhållningssätt ligger helt rätt i tiden som ett hyfsat ekologiskt alternativ på väg till himmelriket.

Därför står jag här med mitt röstkort. Lika stolt som en gång Neville Chamberlain när han viftade med sitt dokument sensommaren 1938 med förhoppningar om peace for our time. Min röst och alla andra röster på väg till riksdagshuset är också uttryck för att det inte ska få finnas någon annan väg än den vi kallar fred.

Ja, nu är det snart dags att bädda in sig i ännu ett valresultat. Ett gemensamt blågult saldo att värma sig med under resten av hösten och vintern. En känsla av trygghet infinner sig som endast en valvaka på hemmaplan kan försätta en gräsrot i. En gräsrot formad av att leva lagom. En medborgare som redan börjat längta efter våren skall jag villigt erkänna.

Men väl medveten om att det ibland måste harvas lite för att det ska kunna fortsätta att växa.

MARTIN LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons