Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag längtar efter sommaren

Annons

Men än är vi inte där. Och innan vi säger hej då för den här säsongen finns det en mängd klubbakter i närheten ni borde försöka besöka de närmaste veckorna.

Det börjar redan i morgon då de gamla hiphop-rävarna De la soul passar på att titta förbi Stockholm och Berns för en konsert. Dagen efter firar klubben Guidelines ett år och flyger in houselegenden Marshall Jefferson från Chicago. Samtidigt håller Roger Sanchez - Ali G-look-a-like och en av dessa amerikanska "Super DJs" som brukar vilja ha en sådär 5 000-10 000 dollar(!) i gage, hov nere på Stureplan. På onsdag nästa vecka är vi tillbaka på Berns då Disco Sthlm kör sin tredje Disco-fest och låter Ashley Beedle och de andra London-huliganerna i X-press 2 ta över det ena dansgolvet, medan Jamaicas Deejay-stjärna Mr Vegas håller fortet tillsammans med Topaz-kollektivet på det andra.

Dansakterna på Hultfredsfestivalen blir bättre och bättre för varje år. Ska man dit i år får man inte missa François Kevorkian - house-DJ från New York-klubben Body & soul, hiphoparna Beatnuts, eller soulsamlarna Ralph Tee och Richard Searling. Chemical Brothers ska ni däremot ge blanka fanken i om ni inte nyligen bestämt er för att börja gilla "rejv" eller är på rockfestival för rockens skull.

Även om klubbprogrammet i sommar ser fantastiskt ut på papperet är det inte själva akterna jag ser fram emot utan något helt annat.

Jag längtar efter att få sitta i en park med en bandspelare och suga i mig några öl innan man vid elva-tolv knallar iväg till ett dansgolv där kondensen redan droppar från rutorna. Jag längtar efter att stå på någon utomhusbar i Stockholm och sippa romdrinkar och lyssna på soul innan jag går vidare till någon klubb och dansar mig svettig.

Jag längtar efter att träffa de människor som man jämt bara träffar på klubbar och rockfestivaler under sommaren. Jag längtar till och med efter galningarna som envisas med att spela salsa hela nätterna på Falu folk musikfestival.

Jag längtar efter att höra: Summer soft med Stevie Wonder, Higher than the Sun med Primal Scream, 4 Hero remixen av Nuyorican souls I am the Black Gold

of the Sun och Summertime med DJ Jazzy Jeff och Will Smith. Jag längtar efter hiphop, soul, latin, disco, garage, reggae, bossanova, techno, nujazz, ragga, house och all annan musik som låter mycket bättre sommaren.

Jag längtar efter att svettig få gå ut från en mörk klubb och mötas av att solen redan är uppe. Jag längtar efter att få ta av mig skorna och barfota känna den kalla asfalten mot mina fötter medan jag går hem.

Jag längtar efter sommaren. Gör inte ni det med?

JONAS GRÖNLUND

Mer läsning

Annons