Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner igen mig i Brus Britta"

Annons

När Meta Roos första gången förra året tog sig an rollen som Brus Britta Andersdotter vid midsommartid 2005 hade hon anledning att fundera över vilken karaktär hon skulle gestalta.

-Jag frågade mig Õvad är det här för person egentligen?Õ. Hon är förstås skräckslagen inför att bli "gammelkûlla"-Skinnarspelet utspelar sig vid en tid när det var hemskt att bli utan karl. Jag kom också fram till att hon är lik mig. Jag har också ett temperament som heter duga och är sårbar längst inne, säger Roos.

Brus Brittas sårbara sida kommer till uttryck i flera av visorna, som det alltså är extra viktigt att Roos kan tolka på rätt sätt. Men samtidigt menar Roos att det just är i karskheten som sårbarheten visar sig. Den är något av en fasad för Brus Britta.

-För henne handlar det om att hellre "illa fäkta" än att fly.

Att göra rollen i år blir något helt annat än när Roos gjorde den förra året.

Då bestod för-förberedelserna i att repetera i en studio. I år har Roos erfarenheterna från det sceniska förra året med sig.

-Jag är som en häst i en spilta. Jag kan inte vänta på att få komma ut och springa. Självklart vill jag utveckla det jag gjorde förra året.

Det viktigaste för Roos är att ensemblen som helhet har en bra kemi och att spelglädjen, central i Skinnarspelet, kan bottna i den.

- Jag ska försöka ge av mig själv så mycket jag kan. När man gjort ett gott jobb känns det i hela kroppen. Jag kommer att vara slut i en vecka efteråt, säger Meta Roos.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons