Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag drömmer om Britney på nätterna" - Marit Bergmans krönika

/

Annons

När Diana dog, för ungefär tio år sedan, blev människor oerhört påverkade. Jag tror jag var för ung, eller möjligtvis för antirojalistisk, eller för svensk, för jag brydde mig faktiskt inte så mycket. Nu när jag ser The Queen på bio förstår jag dock lite mer vad the fuzz was about. Se den, hela familjen älskade den!

Nu är Britney på löpsedlarna varje dag och jag märker att jag faktiskt på riktigt blir ledsen.

Mediernas behandling av popprinsessan har alltid varit beklaglig, men nu är det ju värre än någonsin. Hon ser ut som ett jagat djur på bilderna. Är Britney galen? Kanske. Men det är i så fall paparazzihelvetet som har gjort henne sådan. Vad vi ser hända nu är en fullkomligt naturlig reaktion på omständigheter. Orsak och verkan. Du skulle ha gjort likadant.

Varför bryr jag mig egentligen? Hon har väl ingenting med mitt liv att göra. Hon är mångmiljonär, småbarnsmamma, amerikan, republikan och väldigt opunk. (fast nu är hon lite mer punk ändå!). Inget har vi gemensamt, förutom en kärlek till musik.

Eller så har hon i högsta grad med mitt liv att göra. Eftersom vi ser henne i tidningarna varje dag. När man gick i högstadiet fanns det alltid någon tjej som hade "dåligt rykte". Man skulle passa sig för att bli som hon. Hålla på sig. Nu är det Britney-journalisterna som berättar för en hur vi ska bete oss. Eller snarare inte bete oss. De var ändå ganska snälla mot henne när hon fortfarande var slät gullig hel och ren. Kanske en och annan vänsterjournalist ondgjorde sig över pedofil-varningen i "Baby one more time"-videon, men i stort rapporterade de snällt om hon skulle släppa en ny skiva eller åka på turné.

Och sedan: förfallet börjar. Britney fångades på bild, rökandes en cigg. SKANDAL! Ok. röka får man inte göra. Visst. Sedan: Britney var INTE OSKULD! Ok. Inte ligga före äktenskapet alltså. Vidare: Britney har celluliter!!! Aha, bäst man passar sig för att bli tjock. Britney har FINNAR! Stanna hemma på din dåliga hy-dag. Britney flashar musen på premiär. DU SKA VARA SLÄT SOM EN BARBIE DÄR NERE! ANNARS!.

Och nu slutligen, dödssynden, det värsta av alla. Du må icke raka ditt hår. Så som varandes kvinna ska du hela tiden göra ditt bästa för att vara ljuv och behagfull. Annars hamnar du i tidningen och får en nedsättande rubrik.

Jag vet inte vad det här gör med dig, men själv vill jag bara skrika stopp, sluta, det räcker nu. Sen vill jag bli tjock, röka, knarka, skaffa barn med odrägliga men snygga bad boys som inte arbetar för brödfödan. Samt ställa till med fittvisning vid första bästa tillfälle och sedan raka huvudet.

Jag drömmer om Britney på nätterna. Så konstigt är det faktiskt inte.

MARIT BERGMAN

Mer läsning

Annons