Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är bäst hemma"

Annons

Petter sitter i bilen utanför sitt skivbolag i Stockholm och är arg på lapplisor.

- Jag är ute på en fixa-grejer-runda här i stan och lapplisorna har börjat med massförstörelsevapen. Det har klonat sig själva och tar till alla knep för att terrorisera oss.

Petter har en del på gång. Han planerar gärna. Ibland tre år framöver.

- Jag tänker mycket på framtiden, men jag vet ju aldrig vad jag har för värde som artist om tre år. Min drivkraft är musiken och den kommer jag att fortsätta med, men jag vet inte på vilken nivå det blir. Det kan hända att jag sitter där och skriver låtar enbart för mig själv.

Petters debutskiva Mitt sjätte sinne släpptes 1998 och har beskrivits som en milstolpe inom svensk hiphop. Den och hans två senare plattor, Bananrepubliken (1999) och Petter (2001) sålde guld. Men sedan dess har Petter hunnit fylla 30 år, släppa sin fjärde skiva Ronin och bli pappa. Sonen Alfons är 1,5 år nu och hänger med pappa Petter varannan vecka.

- Det är schysst att varva sådär. Ena veckan jobbar jag som en galning när Alfons är hos sin mamma och då längtar jag som en jävla dåre hela veckan, säger Petter.

Men inte ens under pappaveckorna blir det riktigt lugnt. Petter säger att han inte längre kan leva på att "bara" sälja plattor.

- Det är inte precis som när Lisa Nilsson och dom där sålde 300 000 plattor. Det har man insett i dessa tider, jag gör musik för att det är roligt, sedan får man hitta andra jobb på sidan om. Men inte vilka som helst eftersom jag är en offentlig person som syns.

- All respekt för Clabbe, men jag vill inte bli som han. En snubbe som åker runt och lever på gamla meriter. Jag vill utvecklas och hitta på nya saker.

Andra jobb som Petter gör vid sidan om musiken är till exempel att skriva krönikor.

- Det är skitkul och så slipper man gå ut, man kan sitta hemma framför datorn och jobba. Jag är som bäst när jag sitter hemma.

Petter beskriver sig själv som "världens sämsta gåutare". Han har tröttnat på Stockholm, lägger hellre pengarna på något annat än att gå ut och till vintern är Petter på väg mot Åreskutan.

- I Stockholm får man inte mycket inspiration. Det är en seg stad. Jag tänkte bosätta mig i Åre ett år framöver. Jag har varit där rätt mycket. Man vill ju inte fastna i ekorrhjulet, jag måste iväg ibland. Och det är först när rastlösheten infinner sig som man blir kreativ.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons