Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jack Sparrow är tillbaka

/
  • Ett välgjort, fantasifullt och underhållande matinéäventyr bjuder Pirates of the Caribbean – Vid världens ände på enigt recensent Jon Kristoffersson.

Annons

FILM/ Äventyr

Pirates of the Caribbean - Vid världens ände

Regi: Gore Verbinski

I rollerna: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgård med flera.

Betyg: 3

Jack Sparrow (Johnny Depp) har lämnat jordelivet och den odöde bläckfiskkaptenen Davy Jones har tagit hans själ. Will Turner (Orlando Bloom), Elizabeth Swann (Keira Knightley) och kapten Barbossa (Geoffrey Rush) tar hjälp av voodoohäxan Tia Dalma och den kinesiske piratkaptenen Sao Feng och beger sig tillsammans till världens ände i hopp om att kunna rädda Sparrow från dödsriket.

Samtidigt har Lord Beckett börjat avrätta alla som haft minsta samröre med pirater och samlat hela ostindiska kompaniets flotta för att kunna utrota världens alla pirater en gång för alla. Inte nog med det, han har också Davy Jones på sin sida, då han har lagt vantarna på Jones hjärta.

Verkar intrigen rörig? Ärligt talat så är detta bara början. Filmen är fullproppad med karaktärer som alla vill olika saker, och handlingen kränger så vilt att man nästan blir sjösjuk. Fördelen med detta är förstås att filmen aldrig blir förutsägbar, men mycket annat blir lidande.

Skådespelarna är skickliga, men då nästan alla deras repliker måste användas för att förklara handlingen eller yttra oneliners, finns det tyvärr inte mycket rum för karaktärsfördjupning. Komiken känns ofta bara påfrestande, och inte ens Sparrow är lika rolig som han brukar.

Det som gjorde föregångarna så populära var fantastiska miljöer, hisnande actionscener, mycket humor, kända skådespelare, häftiga specialeffekter, och Jack Sparrow förstås. Denna tredje film har mer av allt detta (speciellt Jack Sparrow), men känns ändå inte lika lyckad. Det blir för mycket av allt helt enkelt. Filmen är också i längsta laget.

Men trots att filmen är lite sämre än de tidigare två, är det fortfarande ett mycket välgjort, fantasifullt och underhållande matinéäventyr. Man bör dock ha sett de två första filmerna för att ha någon chans att hänga med i handlingen.

Jon Kristoffersson

Mer läsning

Annons