Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivar Lo-pris till Aino Trosell

Annons

Aino Trosell får 2006 års Ivar Lo-pris, som utdelas av Ivar Lo-Johanssons stipendiefond. "Hon borrar djupt i det svenska folkhemmet och släpper aldrig på klass- eller kvinnoperspektivet, samtidigt som hon inte räds att blotta skarvar och knutar i den kollektiva väven", står det i motiveringen. Priset är på 125000 kronor.

Aino Trosell, med rötter i Malung och varvsarbete i Göteborg, förknippas starkt med svensk arbetarlitteratur och har belönats med bland annat ABF:s Moa-stipendium, Martin Koch-priset, Hedenvind-plaketten och Stig Sjödin-priset. 1994 fick hon som första kvinna ta emot Ivar Lo-Johanssons personliga pris. I och med årets fackliga utmärkelse tillhör hon den exklusiva grupp av författare som är dubbelpristagare. Dit hör även Sara Lidman, Ove Allansson och Kjell Johansson.

Aino Trosell har en lång och diger författarbakgrund. Hon debuterade 1978 med sin självbiografiska roman Socialsvängen. Sedan dess har hon publicerat ett tiotal romaner, noverller och dramatiska verk.

Författarna Göran Palm och Bodil Malmsten får dela på Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2006. De får priset för "långvariga litterära insatser, väl förankrad i donatorns dröm om en social och förändrande litteratur".

Om Malmsten säger styrelsen för Ivar Lo-Johanssons författarfond att hon gestaltar de sociala och psykologiska konflikterna med en precis lyhördhet, inte minst i monologsamlingen "För röstmeddelande tryck stjärna", som gavs ut tidigare i år.

Om Göran Palm står det i motiveringen att han ägnat 20 år åt att fullfölja blankversreportaget "Sverige - en vintersaga". "Här finns de: de många rösterna om den fortlöpande nedmonteringen av drömmen om ett rättvist folkhem".

Den sammanlagda prissumman är 300 000 kronor. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons