Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan Internet attackerades

Annons

Under veckan utsattes Internet för den allvarligaste attacken hittills. Någon försökte slå ut nätets 13 rotservrar. De flesta märkte dock inte av attacken. Och det var knappt att den nådde de allmänna nyhetssidorna.

Metoden var klassisk, en så kallad distribuerad överbelastningsattack. Genom att bombardera en server med information kan man få den att storkna. Tillvägagångssättet blev känt för två år sedan när den användes för att slå ut flera stora kommersiella webbplatser som till exempel Yahoos. Omkring 4 000 av denna typ sker varje vecka.

Attacken går till så att någon eller några tar över hundratals, ja kanske tusentals datorer på Internet. Ett program installeras i dessa datorer som gör att de sänder en strid ström av datapaket till den eller de datorer som man fösöker slå ut, i detta fall de 13 rotservrarna.

Rotservrarna används för att sprida adressinformation till andra datorer på Internet. De styr de så kallade domännamnsservrarna. Man kan säga att de dirigerar de datorer som dirigerar nätverkstrafiken.

De flesta av rotservrarna finns i USA. Fyra är stationerade i Virginia, två i Maryland, fyra i Kalifornien. Sedan finns det servrar i Stockholm, London och Tokyo.

Liksom så mycket annat på

Internet är dessa viktiga servrar rätt löst organiserade. Varje operatör är ansvarig för säkerheten, men hur detta ska göras detaljstyrs inte. Att servrarna är av olika fabrikat och styrs av olika programvaror kan vara ett skäl till att attacken inte fick så allvarliga följder.

Servrarna sköts också av olika institutioner, som universitet, Nasa, amerikanska militären för att nämna några exempel. En server sköts av ICANN, den ickekommersiella organisation som övervakar adresstilldelningen på nätet.

Förra veckans attack klarades av relativt enkelt. Säkerhetsfolk bedömer försöket som rätt grovt och osofistikerat. De informationspaket som sändes till rotservrarna var inte av den typ som normalt skickas och det gjorde dem relativt enkla att identifiera och filtrera bort.

Det som oroar säkerhetsfolk är dock ambitionen och energin bakom attacken. Att lyckas stänga ner nätet, om bara för några timmar måste vara den

ultimata drömmen för en hackare eller terrorist.

Internet är till sin struktur sådant att det är svårt att slå ut. Det finns inget centrum för nätet. Det finns ingen fysisk plats varifrån hela nätet styrs. De tretton rotservrarna är spridda runt om i världen för att sprida riskerna. Om några av dessa servrar går ner fortsätter ändå nätet att fungera.

Vem eller vilka som stod bakom förra veckans attack är okänt. FBI:s National Infrastructure Protection Center utreder attacken.

En sak är dock klar, Internet kommer med säkerhet att utsättas för flera attacker i framtiden. Går det då att slå ut nätet?

Mänskligt att döma är det oerhört svårt, med tanke på hur detta närverk är uppbyggt.

Men å andra sidan sade man att Titanic omöjligen kunde sjunka.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons