Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan: Den fantastiska Grace

Annons

Förra veckan avslutades sommarens serie om datorns historia. Flera kommentarer och förslag har kommit från läsekretsen om ämnen och teman att ta upp i samband med datorns och Internets historik.

Några av förslagen kommer säkert att tas upp, även om det inte sker den närmaste tiden.

Med anledning av avsnittet om Ada Lovelace, världens första programmerare, tipsade Britte Marie Hedlöf, jämställdhetsdirektör på länsstyrelsen, om Grace Hopper, datavisionär som betytt mycket för vårt förhållande till datorerna. Hennes idéer kom att påverka datorvärlden starkt ungefär vid den tidpunkt i datorns historia där serien slutade.

Så historien om Grace Hopper får bilda en epilog till serien.

Grace Hopper, eller Amazing Grace, som hon kallades av många, studerade matematik och doktorerade också inom samma disciplin. Under andra världskriget tog hon värvning i flottan och kom rätt snart att jobba med militära datorprojekt.

Efter kriget knöts hon till utvecklingen av den första kommersiella datorn Univac.

Hon såg behovet av att lättare kunna kommunicera med datorerna. Det var också alldeles nödvändigt att datorer skulle förstå varandras språk. Tidigare fick varje dator ett eget språk. I takt med att datorerna blev allt mer vanliga såg hon behovet av standardisering.

Fram till nu hade datorerna programmerats med siffror och matematiska symboler. Programmeringen var så komplicerad att endast några få klarade av den.

Grace Hopper började arbeta med att översätta siffror och symboler till relativt begripliga ord. 1955 kunde hon presentera ett utkast till programmeringsspråk som innehöll ett 20-tal ord som den stora Univac-datorn kunde förstå. Utkastet var det embryo ur vilket programspråket Cobol (Common Business-Oriented Language) skulle födas.

Programspråket Cobol, som vände sig främst till kommersiella användare och det IBM-utvecklade Fortran med inriktning mot vetenskapliga behov, är två programmeringsspråk som betytt enormt mycket för datorernas utveckling.

Grace Hopper pensionerades från flottan under 60-talet, men det tog inte lång tid innan hon åter kallades in under fanorna. Flottan hade problem med att datorer som inte kunde kommunicera med varandra och rätt man att lösa detta problem var en kvinna, nämligen Grace Hopper.

Under sin militära karriär steg hon i graderna. Vid tiden för sin andra pensionering på 80-talet hade hon uppnått amiralsgraden. Hon är den första kvinna i amerikanska flottan som nådde denna grad.

Grace Hopper dog på nyårsnatten 1992. Det självklara musikvalet vid begravningsakten på Arlingtonkyrkogården var Amazing Grace.

Även om hon var med och utvecklade ett våra mest betydande programmeringsspråk, har hon inte fått något språk uppkallat efter sig, till skillnad från Ada Lovelace.

Däremot har en jagare döpts efter henna, USS Hopper. Det är nog inte någon dålig hedersbetygelse för en gammal amiral.
PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons