Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Istanbul överraskar Orup och Lena

Annons

Jag hade ingen aning om att det fanns så många tokstollar, sköna schlagermänniskor som kommer fram och säger "Hello Mr Orup" och kan mina låtar. Att det här är så stort hos vissa är fantastiskt, säger Thomas Orup Eriksson.

Låtskrivaren har en guldsits under veckan. Medan Lena Philipsson laddar för finalen i Abdi Ipekci-hallen och är ständigt påpassad av press och schlagerfantaster kan han, med egna ord, glassa runt.

- Jag har aldrig varit med om det här tidigare och hade antagligen inte trivts så bra som artist. Det krävs en enorm fokusering som jag inte vill ta nu, säger han.

Den svenska delegationen anlände till Istanbul i lördags och apparaten runt It hurts kräver sina ansträngningar. Hittills har duon ägnat tiden åt repetitioner och att hänga på det flådiga hotellet Polat Renaissance Hotel, en halvtimmas biltur från centrum.

- Lena såg ut som Sophia Loren och var uppklädd till tänderna men folk var jättesnälla. Visst tittade de, men de hade en jävligt cool attityd, berättar Thomas Orup Eriksson.

En hel del är hemtamt för Philipsson: Bland annat är många i staben runt tävlingen svenskar och repetitionerna fungerar ungefär som i Melodifestivalen. Å andra sidan är de europeiska schlagerjournalisternas intresse för henne stort och på presskonferensen handlar många av frågorna om gamla klassiker som Kärleken är evig och Dansa i neon, snarare än It hurts.

- Det är lite absurt att sitta i tv och prata engelska, säger Lena Philipsson.

Schlager-EM har svällt rejält och i år tävlar 36 länder. Arrangören EBU har lanserat en modell med semifinal för att göra tävlingen så överskådlig som möjligt, men det blir svårare och svårare att hålla isär artister och länder samtidigt som processen att kora Europas bästa schlager tar längre tid. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons