Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel måste kompromissa

Annons

Det finns inga lyckliga kompromisser, konstaterar Amos Oz sakligt, men passar även på att uppvärdera detta obehagliga och ack så nödvändiga köpslående.

Ofta är skadan av kompromisser precis vad som krävs för att undvika en ännu större skada, lyder hans beska medicin för de till synes olösliga problemen mellan Israel och Palestina, som boken till stora delar kretsar kring.

Han hyser inga illusioner om att lösningen kommer att bli lätt att acceptera; "...det kommer att stinga av bara helvete" och patienten kommer vakna upp efter operationen och upptäcka att den blivit amputerad.

Steg ett i Oz antifanatismkur är humor, en egenskap som verkar antipodiskt mot sjukdomen. Nästa steg är en väl utvecklad fantasi, att låtsas att man är en annan, till exempel sin antagonist, är en nyttig övning.

Steg tre är insikten i den ovan skisserade kompromissens plågsamma nödvändighet. Amoz visar vägen ur en hopplös rundgång med en vass, lättillgänglig och inbjudande skarpsynthet och inte utan just humor, det pannrynkande ämnet till trots.

Jag kan inte undanhålla mig från att mäta hans alltigenom kloka råd mot dagens situation, fyra år efter att boken ursprungligen skrevs.

För att parterna efter en svår skilsmässa kanske någon gång i en framtid kan ta en kopp kaffe tillsammans, så borde gränserna dras utifrån tillståndet innan sexdagarskriget 1967.

I dag ser vi motsatt utveckling genom den mur som i dag byggs mellan Israel och Västbanken, vilken bannlystes av Internationella domstolen i Haag för ett och ett halvt år sedan.

Häromveckan gav Israels premiärminister Ehud Olmert klartecken för ett bygge som innebär att ytterligare 20000 palestinier blir avskurna från sitt moderland.

Se där hur goda råd faller i ofruktbar jord!

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons