Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländska grafiker i Rättvik

Annons

Många konstnärer skyggar för det kristna temat. Men utställningsprojektet Holy show har stimulerat deltagarna till en fri och personlig dialog med den gammaltestamentliga bildvärlden.

Trettionio irländska och en svensk grafiker, Lars Nyberg, deltar, alla är verksamma i grafikverkstaden Graphic studio i Dublin.

Gamla Testamentet är en både helig och världslig, melodramatisk och gudomlig skrift, som de flesta människor har någon relation till. Så resonerade konstnärerna John Graham, Stephen Lawlor, James McGreary och Niall Neassen när de tog initiativ till utställningen Holy show i Dublin.

De utsåg det anrika Chester Beattybiblioteket till partner i projektet. Där finns en stor samling historisk bildgrafik, som dagens konstnärer konfronterats med.

- Konsten har tappat mycket av initiativet när det gäller den kyrkliga konsten, alltför ofta har den bestått av anpassade illustrativa beställningar, säger länskonstkonsulenten Jordi Arkö när han hänger grafiken. Utställningen är ett sätt att flytta fram konstens positioner.

Utställningens bilder har stor självständighet. De är inte lättsmälta, mystiken överväger, men det finns också humor i motiven, ibland också provokationer.

Stiftsgården är svår som utställningslokal, men valdes för att det är en plats där många människor rör sig.

Graphic studio i Dublin är Irlands första grafikverkstad, inrättad 1961. Det betyder att den inte haft någon grafisk tradition som tyngs vare sig av förutfattade meningar eller fördomar. Det präglar också bilderna som visas här. Konstnärerna har arbetat med ett brett flöde av olika tekniker och kvaliteten är hög.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons