Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk musik - mycket mer än glättigt tjoande

Annons

Svenska folkmusikgruppen NÅRA agerar i kväll förband åt huvudnumret Chieftains. En inte helt lätt uppgift kanske. Trots att scenen och Dalhalla kanske är för stor för de fyra musikerna får de ändå helt klart godkänt, mycket tack vare Gunnel Mauritzsons självklara jazzröst. Bandets interna humor går till en början hem hos publiken men blir lite tröttsam i längden.

När Chieftains så efter en halvtimmes paus gör entré är det ett anspråkslöst sjumannaband som tornar upp sig likt en liten puborkester på scenen. Redan från början märks det dock att 42 års rutin och skicklighet sitter i fingrar och hållning hos medlemmarna. Melodierna spelas säkert och naturligt, och fingrarna flyter runt på greppbrädorna som om vore det hur enkelt som helst att spela i det höga tempo gruppen stundvis gör.

Att den irländska musiken inte behöver stanna vid pubarnas och de intima sällskapens gräns blir tydligt när man i flera låter tar till överraskningsmomentet och låter en eller två eminenta dansare rusa in för att genomföra galet snabba steppnummer som för tankarna till Riverdance eller Titanic. Det övriga bandet spelar glatt och oberört vidare medan publiken är som frälst och rycks med i ett kollektivt glädjerus. Här visar irländarna sina stora kvaliteer.

Publikkontakten i övrigt då? Jodå, The Chieftains är precis så gubbigt lokalpatriotiska man vill att ett irländskt band ska vara, mellansnacket är inte för långt - även om dialekten ibland gör det svårförståeligt - och visst finns spelglädjen med i allra högsta grad.

När medlemmarna så drar bitar ur soundtracket man gjorde till Stanley Kubricks Barry London förstår man hur passande Dalhalla är för uppträdanden av den här typen. De omgivande höga bergväggarna och den glimrande sjön är en perfekt kuliss till de starka, stolta melodierna.

Irländsk musik är mer än glada rop, glättiga pubband och nationalromantiska, repetitiva epos.

Det tvivlar nog ingen i Dalhalla på den här kvällen.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons