Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk grafikstipendiat

Annons

Men Zorns namn kände han till och konstnärskollegan Lotta Lindbäck i Rättvik har redan visat honom Zorngården.

Sedan ett par veckor befinner sig Anthony Collins i länet. Föreningen Rättviks Konstmuseums och Rättviks Konstförenings grafikstipendium gör det möjligt för honom att under en månad experimentera med olika material och tekniker på Bleckogårdens grafikverkstad i Backa, Rättvik.

Det är fjärde gången grafikstipendiet delas ut och första gången en utländsk konstnär får det. Den här gången satsas på en ung lovande konstnär i stället för en redan etablerad. Arbetsstipendiet består av en kontantsumma på

10 000 kronor och tillgång till verkstad, logi och utställningsmöjlighet. De två bilder Collins visar på Rättviks kulturhus kommer nog att följas av fler.

Anthony Collins är entusiastisk över möjligheten att förverkliga sina idéer med hjälp av nyskapande tryckmetoder. Han arbetar gärna med många plåtar i multitekniker, collografi, som är en billig metod, och vill också etsa på koppar.

- Känslan av konstnärlig frihet är underbar, säger den unge grafikern, vars liv annars präglats av studier, arbete, barn och familj. Han pendlar från Drogheda norr om Dublin till arbetet som lärare vid Dublin Institute of Technology.

Nu vill han förutsättningslöst gå in i skaparprocessen och ta in alla intryck. Det fantastiska landskapet och mötet med Bleckogårdens konstnärer och besökarna i ateljén är stimulerande tycker Collins, som också tänker besöka Konstgrafiska verkstaden i Falun. Han ser fram emot att sprida sina erfarenheter hemma i Dublin.

Lotta Lindbäck kom under sin tid som länskonstnär i kontakt med EAF, European Artists Forum, där 14 länders konstnärer deltar och det har bidragit till att Rättviks arbetsstipendium gått utanför landets gränser. Samma kontaktnät kan vara till glädje för länets konstliv i många sammanhang menar hon.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons