Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intiman återuppstår

Annons

I dag skulle August Strindberg ha fyllt 154 år. Det är inget "jämnt" födelsedagsår - men ändå får Sveriges störste dramatiker rejält med uppmärksamhet den dagen. Då invigs Intima Teatern, Strindbergs egen experimentscen, på nytt i de gamla lokalerna på Barnhusgatan 20 vid Norra Bantorget i Stockholm.

- Det är något oerhört speciellt att vi nu kan öppna Strindbergs Intima Teater igen, säger Ture Rangström, konstnärlig ledare för teatern. Det är en teater med en gammal, fin historia. Om dessa väggar kunde tala skulle vi få höra fantastiska historier.

Intima Teatern startades 1907 av August Strindberg i samarbete med August Falck. Under tre intensiva år bedrev man teaterverksamhet i lokalerna vid Norra Bantorget, innan teatern lades ned på grund av dålig ekonomi och interna stridigheter. Här skapade Strindberg "ordets teater", föreställningar där det talade ordet stod i centrum och scenografi och rekvisita kom i andra hand.

Ända sedan Intiman lades ned 1910 har det förts diskussioner om att starta verksamheten igen. Nu har planerna på att återuppliva teatern äntligen gått i lås. Strindbergsmuseet har gått med på att bli huvudman för verksamheten, Ture Rangström har anlitats som konstnärlig ledare och kommun och stat har gått in med ett årligt bidrag på sammanlagt tre miljoner kronor.

Själva teaterrummet har genomgått en metamorfos det senaste halvåret. Scenografen Sören Brunes och arkitekten Anna Wolters har förvandlat det som till helt nyligen var en kal samlingslokal i ljusgrönt, till en inbjudande modern teater som ändå bevarat en del historisk stämning. En rund vridscen, 100 sammetsklädda stolar ritade av Ivar Tengbom och en "stjärnhimmel" i taket, ställd efter August Strindbergs födelsedatum är bara några av ingredienserna i det fiffigt utnyttjade utrymmet.

- Sören Brunes har gjort ett underbart jobb med att bevara stämningen i rummet, men ändå göra det till en modern teater. Han har lyckats kombinera de två elementen på ett extraordinärt sätt, säger regissören Sofia Jupither.

Hon är en av de personer som får äran att inviga Strindbergs teater igen. I april har Intima Teatern premiär på Strindbergs vandringsdrama "Till Damaskus" - en uppsättning gjord av Stockholms stadsteater speciellt för Intiman. Sofia Jupither regisserar bland andra Anders Ahlbom, Stefan Ekman och Claes Ljungmark i det drama som var det sista som spelades på Intima Teatern innan den stängdes 1910.

Men först ut på scenen är August Strindbergs ungdomsverk "Fritänkaren", som regisseras av Rickard Turpin. Pjäsen skrevs när Strindberg var 18 år gammal och har aldrig tidigare satts upp på en teaterscen. Författaren gav ut verket under pseudonymen Härved Ulf, men pjäsen refuserades direkt av Dramaten.

- Det är ett väldigt ungt verk, konstaterar Ture Rangström. Men Rickard Turpin som jobbar väldigt politiskt, han om någon kan nog hitta ingångar i pjäsen.

Målsättningen med arbetet på teatern är att verka "i Strindbergs anda". Det betyder självklart att det kommer att sättas upp en hel del Strindberg, men också att nyskriven och mer experimentell dramatik får ta plats. Ture Rangström har själv forskat om Strindberg och var under fem år föreståndare för Strindbergsmuseet. Han har också personliga bindningar till den legendariske dramatikern. Hans farfar Ture Rangström den äldre skrev musik till flera av August Strindbergs verk - bland annat "Kronbruden". (PM)

Faktaruta:fakta | Intima Teatern

Startades: 1907 av August Strindberg tillsammans med August Falck. Den senare utnämndes till teaterdirektör och repertoaren bestod till största delen av pjäser skrivna av Strindberg.

Milstolpar: 24 av Strindbergs pjäser hann spelas på Intima Teatern.

Strindberg som regissör: Intima Teatern hade från början ingen regissör. August Falck och erfarna skådespelare fick hoppa in i rollen. 1908 iklädde sig Strindberg rollen som regissör - men på sina egna villkor. Han ville inte avbryta spelet på scenen, utan meddelade sig i stället till skådespelarna via lappar.

Slutet: Den 11 december 1919 gavs de sista föreställningarna på Intiman. Teatern hade oerhört dålig ekonomi, föreställningarna fick stundtals hård kritik och en tilltagande konflikt mellan Strindberg och August Falck bidrog till att Intiman fick stänga.

SARA ULLBERG

Mer läsning

Annons