Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internetköpet blev ett dyrt misstag

/
  • Lurad på sitt festivalpass. 16-årige Rasmus Svedberg köpte sin festivalbiljett på en internetsajt. Men när han skulle lösa in den visade det sig att biljetten var falsk. – 1600 kronor är mycket för mig, säger Rasmus.

Annons

Då biljetterna till Peace & Love sålt slut hade 16-årige Rasmus Svedberg från Falun ännu inte köpt någon. Han bestämde sig för att leta på internet, och på försäljningssajten tradera.com hittade han vad han sökte: Ett tredagarspass, för 1600 kronor. Han skickade genast iväg ett mail till den angivna adressen.

Dagen därpå satte 16-åringen in pengar på det angivna kontonumret.

- Jag fick ut en elektronisk biljett, med en kod, men när jag gick till Folkets Hus för att lämna in den sa de att den var falsk, berättar han.

- Jag gick till Peace & Love-kontoret och de var också övertygade om att den var falsk. De visade mig andra, riktiga biljetter, och det stämde varken med streckkoden eller med utseendet, säger Rasmus, som ändå är väldigt nöjd med hur han blev bemött.

På Peace & Love rådde de honom att polisanmäla händelsen, vilket han gjorde i går morse. Polisen tog händelsen allvarligt. Det är inte första gången något liknande händer.

Via mailkontakten hade försäljaren uppgivit både sitt namn, personnummer och kontonummer.

Då han senare gick in på aktuell bank visade det sig att han inte var den ende som blivit lurad.

- De berättade för mig att det har gjorts flera lika stora insättningar till det här kontot.

Då tidningen träffar Rasmus på onsdagskvällen kommer han precis från ett arbetspass. Han har satt upp ett stort plank på festivalområdet, där det ska målas graffiti.

Rasmus hade tur. Hans pappas fru hade kontakter, och via dessa lyckades han få ett funktionärjobb i sista sekunden. På detta vis får han ett festivalband, och kan trots allt få se sina favoritband.

- Förhoppningsvis får jag tillbaka pengarna, men det är kul att i alla fall få jobba som funktionär. Jag hade tur.

Brukar du handla över internet?

- Ja, det sker väl. Men jag har blivit blåst en gång tidigare, så det blir nog inte så mycket mer internethandel för mig.

Mer läsning

Annons