Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivt på gränsen till tröttande

Annons

Två händelser ligger som grundstomme i Jörgen Linds nya diktsamling, ett barn som blivit till och en kvinnas, Louise Levander, död. Häremellan rör sig diktvärlden i kast mellan stort och smått, personligt och allmängiltigt. Mellan tvivel och nya tvivel men inte någonstans förvissning eller säkerhet, med undantag för två konstanta poler: Födelsen och döden.

Här kommer de varma strömmarna, meningen löper upprepat genom diktsamlingens sidor. Dikterna har en återkommande tredelad struktur, först ett kapitel med långdikter, därefter kortdikter sedan ett mellanting mellan de båda formerna. De långa dikterna har en stundtals estradpoetisk prägel med sitt taktfasta flöde och innovativitet, sina omtagningar och upprepningar:

Ge mig ett F för Fossil, när du

rör vid en skuldra ett par miljoner år för

sent. Ge mig ett G för Genflöden och de

ansikten som kretsar omkring dem: H

för Homo habilis i det stora Ingenting

som aldrig har varit. Ge mig ett J för

Jura, ett K för Krita.

Bilden av människans bakgrund och anatomi byggs bitvis upp vilket bildar fond mot vardagen - riskakor, filmjölk och några hundra gram mat. Kärleken, som är ett återkommande element, skildras ofta med anatomiska termer, ett pekfinger över rygg och skulderblad. Men också med ett febrigt tvivel och en längtan att bli insläppt hos den tilltalade:

Det är en annan öppenhet som ska vara

enkel, enklare än hud och ögon. Det går

att komma så långt. Men jag vet inte. Kanske kommer ingenting. Ingenting

kommer att hända. Det vore nästan för

enkelt. Men jag måste skriva förberedelserna. Det finns ingen annan kärlek.

Jörgen Linds språkliga stil är flödig och egensinning och han visar med Här kommer de varma strömmarna att han behärskar såväl kortdikter som längre prosadikter utan att förlora sin prägel. Det är en omfångsrik samling med ett intensivt innehåll, ibland intensivt på gränsen till tröttande.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons