Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte nödvändigt med provspelning"

Annons

Det vore intressant att få en kunnig betraktare utifrån att anlägga synpunkter på Dalasinfoniettans struktur. Nu uttalar sig de närmast inblandade från sina positioner och roller.

Jag vidhåller att en stråkorkester som stomme är en förutsättning för en sinfonietta. Pengarna skulle faktiskt räcka längre om man "äter smörgåsen från andra sidan"! De flesta orkesterverk före Beethoven kräver inte dubbla blåsare.

Men min skiss över instrumentfördelningen av 20 musiker är inte huvudnumret. Enstaka inhyrningar kommer man inte ifrån.

Att komma vidare till 35 man är nummer ett! Övriga förslag står och faller med det.

Omorganisation är inte ovanlig i vare sig privat eller offentlig verksamhet ens i vårt land. Men det krävs en stark förändringsvilja och politiska beslut. Provspelning behöver inte vara grund för återanställning.

Jag avsåg att en ny sinfonietta på 35 man skulle få möjlighet att spela ihop sig under en kortare period. Sedan är det fritt fram med vilka uttrycksformer som helst - traditionell konsert, performance eller rentav ett eller annat jippo. Det blir alldeles nödvändigt i framtiden.

Jag har full förståelse för att Hilleruds och musikernas reaktioner är både positiva och negativa. Vad jag känner är en stor besvikelse att så litet hänt under ett drygt decennium men också en stark kampvilja att något måste ske! En viss irritation att jag över huvud taget haft synpunkter på Håkan Ivarsons gamla fögderi är märkbar.

Kvalitet är nyckelordet och det gäller inte bara för storstadsorkestrar. I aprilnumret av Kammarmusik-Nytt skriver Anders Jansson under rubriken Stora Daldansen om "Dalasinfoniettan, en rätt liten kammarorkester som inte låtit tala om sig särskilt mycket, speciellt inte i jämförelse med Svenska Kammarorkestern i Örebro eller Växjös Musica Vitae".

Ja, jag är nog både gammalmodig och elitistisk som önskar Dalasinfoniettan i den divisionen.

CHRISTER PAULSSON

Mer läsning

Annons