Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Fet Matts

Annons

böcker |

De sista gruvarbetarna

Slutet på en tusenårig tradition

fMats Bjurbom

Stiftelsen Stora Kopparberget

I Mats Bjurboms bok De sista gruvarbetarna - slutet på en tusenårig tradition, får vi möta 17 av dem som arbetade i Falu gruva: Bergarbetare, elektriker, en städerska, en förrådsman...

Det började med att Bjurbom för tio år sedan fick idén att göra ett reportage kring nedläggningen av Falu gruva. I en del av boken skildrar han de sista dagarna, snacket i bastun, i omklädningsrummet och under lunchrasten. Det är långt från de fina salongerna och de polerade presskonferenserna.

Vi får också möta gruvarbetarna, 17 människoöden i kortformat. Genom porträtten tar oss Mats Bjurbom genom de 1 000 åren av gruvbrytning ända fram till nutid. Han har till och med följt upp de tio år gamla intervjuerna med nya, vi får veta hur gruvgubbarna har det nu, tio år efter nedläggningen. Några fick nytt jobb, andra gick kurser och blev arbetslösa... Alla var de gruvfrälsta då, men ingen är nostalgisk tio år senare.

Vi som gått i Faluskolor har hört en hel del om kungar, konstmästare och bergsmän. Deras del i gruvans historia är väl dokumenterad. Men den enda gruvarbetare som jag tidigare hört namnet på är Fet Matts Israelsson, han dog och blev förstenad och kunde alltså inte tala till oss sentida.

Mats Bjurbom låter de 17 gruvarbetarna tala i fred och drar få egna slutsatser. Det blir läsvärda och raka berättelser, en kulturgärning, ett stycke spännande samtidshistoria.

I boken finns också en historisk introduktion, mycket med tanke på att den ska spridas i skolorna i Falun och Borlänge. Det historiska snabbturen börjar med att killingen Kåre föds år 871 och slutar med sista salvan 1992.

En nyhet för mig var sabotageteorin som Tommy Forss lanserar i en intervju: Att någon faktiskt såg till att gruvan rasade på midsommardagen 1687, en tanke att fundera vidare över.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons