Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara dansband, folkmusik och Skifs

Annons

Dan är sångare i Green Suffer och arrangör bakom Vansbro Open Air, sommarens höjdpunkt i Västerdalarna för den som gillar metal och hårdrock. I år blir det sjätte gången som festivalen skakar i gång utomhusscenen vid järnvägsstationen.

- Det skulle vara kul att kunna ta hit ett lite större band, det skulle höja statusen. Jag vill tro att det finns en publik här, säger Dan Ilbäcks.

Intresset från kommunen är svalt.

- Kommunen tror nog att det går av sig självt, säger Mats Ilbäcks i Snakeye och fortsätter:

- Björn Skifs och Svenne Rubins klarade sig själva, då antar kommunen att alla gör det.

I Malung är rockgymnasiet nerlagt, men i Vansbro lever estetiska programmet som bland annat har sångutbildning. Tidigare var blueslegenden Clas Yngström gitarrlärare.

- De flesta som går på estetiska har band på sina hemorter, men visst har det blivit ett större intresse, säger Dan Ilbäcks.

Spelställena är få i Vansbro och de som finns är kräsna. Alternativet är att hyra en lokal och ordna allt själv, men det har bara gjorts några få gånger de senaste åren.

- Vill du få en spelning så måste du köra covers, annars så kan du inte få någon bokning, säger Dan.

Green Suffer kör nästan uteslutande gamla klassiker från hårdrockens glansdagar, de har också haft många spelningar på hemmaplan.

- Vi har spelat in fyra demos men hittills har ingenting hänt säger Tobias Netzell från In Mourning, som placerar sig själva som progressive metal.

- Du får inte spela för hård musik om du vill få en spelning, säger Tobias.

Malin Jonsson har tidigare haft bandet Malins Elektriska men satsar nu på egna låtar under eget namn.

- Det finns väldigt många som håller på med musik, inom alla möjliga genrer, från pop och rock till visa. Det jag framför allt saknar är att inte fler kvinnliga artister och musiker kommer fram, säger Malin Jonsson.

Stefan Morén är ett namn som ständigt dyker upp i samtalen både i Malung och Vansbro. Han spelar själv hårdrock och i hans studio spelar många band in både demos och fullängdare.

- För ett tag sedan hade jag sju band på sju dagar i studion, men då var det band från Avesta och Hedemora. Det är väldigt få band från Vansbro som spelat in här, säger Stefan Morén.

Mer läsning

Annons