Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inredningsnojorna handlar om självbild

Annons

Enligt artikeln frågar sig ensemblen ”hur det uppfattas av barnen när de hör de vuxna berätta för andra vuxna på besök att de egentligen inte är nöjda med sina hem, utan att de planerar att flytta den väggen, göra om köket, ändra användningen av rum, kasta ut möblerna och köpa andra etcetera”.

DEBATT: Inredningshysteri

Dessa ord ger anledning till att reflektera över dagens inredningsnoja.

Att styla om sitt hem tycks ju vara högaktuellt idag och ska man tro media så är alltför många missnöjda med sitt hem och få verkar vara säkra på sin smak, utan förlitar sig på att så kallade proffs ska klara av att ändra om efter deras tycke och smak i ditt hem.

Bra exempel på detta är alla dessa ”göra om”-program som TV-kanalerna sänder. Men vad är ditt hem egentligen? Är inte hemmet en metafor av ditt jag? Enligt Carl Gustav Jung, (schweizisk psykolog) är bostaden i drömmen en symbol för jaget.

Många har väl drömt drömmen om att vara i ”sitt hem/hus” och veta att det faktiskt existerar fler rum i huset som ännu är outforskade – du har glömt dem! Här menar Jung att dessa extra rum är våra outnyttjade förmågor som vi ska bli uppmärksamma på och använda oss av.

Tittar man idag på Hemnet och söker bostad kan många (speciellt i storstäder) lägenheter upplevas identiska, helt avskalade av personlighet, endast kala väggar och nästan inga möbler alls, och dessa hem är inte endast ”stylade” för försäljningen utan även en trend – de finns på riktigt.

Carl Larssons hem är motsatsen, ett levande hem fullt med minnen och personliga saker från ett rikt liv med en stor familj och som vi betraktare upplever - mycket kärlek.

När du inte tycker att ditt hem är tillräckligt tjusigt utan ständigt ursäktar det, och likaså om du är så trendkänslig att endast ”det senaste” duger - är det inte så att du som människa är missnöjd med dig själv?

Allt kanske rör sig om en dålig självkänsla? Eller kanske den eviga längtan och jakten på ”det goda hemmet” som står för alla de behov som många verkar lida brist på idag - trygghet, gemenskap, omtanke, framtidstro och trofast kärlek!

Vi är tillbaka där vi var för över ett sekel sedan, då industrialismen hade gjort sitt intåg i människors vardag. Då lyftes också ”hemmet” fram av den tidens kulturpersonligheter som förebild för ett förvirrat människosläkte, med goda råd hur man skulle inreda.

Skillnaden är att då var det kvinnan/modern som skulle stå för det goda hemmet, så det är inte märkligt att vi idag är totalförvirrade! ”Mamma” har i dag lämnat hemmet och vi är alla sökande ”barn”!

Nej, skulle jag vilja säga, man kan inte inreda sig till lyckan, men lyckan kan avspeglas i ditt hem genom att du accepterar dig som den du är, och då skapar ett hem som präglas av ditt eget liv och de minnen du förlänar genom åren.

På köpet kan du också bli en förebild för dina barn!

A-C KLUSELL
/Leksand

Mer läsning

Annons