Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Dahlberg minns kollegan Ingmar Bergman

/

Annons

Ingrid Dahlberg befinner sig på familjens sommarställe på Fårö och nåddes av beskedet om Ingmar Bergmans död på måndagsförmiddagen.

– Han har varit sjuk en längre tid, säger hon.

Ingrid Dahlberg har ett förflutet som producent på Sveriges Televison och chef på Dramaten. Hon samarbetade med Ingmar Bergman mellan 1965 och 1985, som producent för bland annat Den goda viljan och Enskilda samtal.

– Vi hade ett mycket gott samarbete. Jag beundrade hans kreativitet och arbetsförmåga, han var otroligt produktiv även på äldre dar. Det var aldrig några svårigheter att arbeta tillsammans.

Hon understryker särskilt hans storhet i utlandet och säger att han efter Astrid Lindgren och Olof Palme är en av de mest kända svenskarna. Han var också tidig med att omfamna teven som filmmedium.

– Många var skeptiska mot att filma för tv men Ingmar Bergman tyckte mycket om tv. Scener ur ett äktenskap blev en föregångare bland annat i USA, för liknande tv-filmatiseringar.

Vad tänkte du när du fick beskedet om hans död?

– Jag tänkte att jag ska gå tillbaka och titta i mina dagboksanteckningar. Jag har skrivit väldigt mycket om Ingmar Bergman under de år vi arbetade tillsammans.

Mer läsning

Annons