Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmarsspelen möblerar om

/
  • Regissören Martin Lindström (längst till höger) är glad över att det blir levande musik under årets Ingmarsspel. Musiker är, från vänster, Anders Sandström, Mats Lissjanis och Johanna Östling. Saknas på bilden gör Sofia Östling.
  • Regissören Martin Lindström är glad över att det blir levande musik under årets Ingmarsspel. Musikerna i bakgrunden är, från vänster, Mats Lissjanis, Anders Sandström, och Johanna Östling. Saknas på bilden gör Sofia Östling.
  • Hans Kumelin är ny i rollen som Stark Ingmar.

Nu möblerar Ingmarsspelen om. Framför allt på scenen, men också i rolllistan.
I sommar kommer Ingmarsspelen att få ett orkesterdike och musiken kommer att framföras live.
Dessutom blir skådespelaren Hans Kumelin ny i rollen som Stark Ingmar.

Annons

Det är en mycket nöjd regissör för Ingmarsspelen, Martin Lindström, som kan berätta om nyheten om en orkester till sommaren Ingmarsspel.

– Det vanliga nu för tiden är ju att ta bort orkestern och ersätta den med inspelad musik. Vi gör precis tvärt om. Vi försöker förnya och förändra, skapa vitalitet och hålla liv i spelen, säger Lindström.

För några år sedan byttes Rune Lindströms nästan 50 år gamla berättarröst ut mot musik komponerad av accordeonisten Åsa Sundstedt. Detta i form av förinspelad musik.

– Törs man verkligen ta bort Rune Lindströms röst, tänkte jag då? Men det blev väldigt lyckat.

Men från i år kommer alltså den musiken att framföras live, av gruppen Drängorkestern. Den består av systrarna Sofia och Johanna Östling, samt Mats Lissjanis och Anders Sandström.

De var med redan i fjol, då som spelmän som medverkade i vissa scener. I år kommer de både att medverka i scener, men också sitta i ett orkesterdike och framföra musik.

– Jag är övertygad om att detta både kommer att öka den musikaliska upplevelsen, men också den visuella, säger Lindström.

Musiken i spelet kommer också att fortsätta att utvecklas, lovar Johanna Östling.

– Jag tycker att det är oerhört intressant med gammal musik från Västerdalarna. På sikt kommer vi att ta med mer musik som är från trakten.

En av de tunga rollerna kommer också att få en ny skådespelare i år, nämligen Hans Kumelin, som ska göra rollen som Stark Ingmar. Han efterträder Evert Sandin i den rollen.

Årets Ingmarsspel har premiär den 15 juni. Föreställningar kommer också att ges 16/6, 17/6, 19/6 och 20/6.

Annons