Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmari Dahlin gästar Dalarna

/
  • Albumaktuell. Ingmari Dalin, urspårungligen från Falun, turnerar just nu med sitt album Ingmari Dalin möter Dan Andersson. Ikväll spelar hon på Räfsnäs gård i Ludvika. Foto: Peter Carlsson

Annons

Dan Andersson är ju ständigt aktuell men de senaste åren har verkligen varit i ropet, bland annat med Sofia Karlssons och Dan Viktors tolkningar. Senast i raden av Dan Andersson-tolkare är dalkullan och före detta Falubon Ingmari Dalin. Hon är just nu aktuell med albumet Ingmari Dalin möter Dan Andersson med egna tonsättningar av diktarens alster och under våren och sommaren dyker hon upp i Dalarna för ett antal spelningar. I onsdags spelade hon på kulturhuset i Mora och i kväll kommer hon till Ludvika och Räfsnäs gård tillsammans med sysslingen Mattias Bäckman som spelar fiol.

- Det är så roligt att komma upp hit och spela. Det finns ju så mycket Dalatoner min Dan Andersson-skiva.

Med en farmor som gick och kulade på korna i Brötjärna, inte många mil genom skogen från Dan Anderssons hemtrakter i Grangärde, känner Ingmari att hans dikter på något sätt är kopplade till henne och det kulturarv hon bär med sig. Med två tidigare skivor i bagaget satte hon sig ner och började läsa Dan Anderssons dikter och om hans liv för några år sedan och det klickade på en gång.

- Det var som om musiken kom till mig direkt. Det var en härlig grej att sätta musik till hans dikter. Jag tycker att han är en fascinerande person som jag känner igen mig i.

14 låtar kom med på albumet Ingmari Dalin möter Dan Andersson. Till min syster och Jungman Jansson framförs i originaltonsättning av Dan Andersson medan de allra flesta har klätts i Ingmaris egen tondräkt.

- Dan Andersson framställs ofta som en dystergök men han hade glada och humoristiska sidor också. Jag vill visa några fler sidor av honom med mitt album.

Fotnot: Ingmari Dalin spelar ikväll på Räfsnäs gård i Ludvika, den 30 juni på Andreasgården i Mora och den 22 juli vid Ornässtugan.

Mer läsning

Annons