Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gemensamt kulturhus i Dalarna

Annons

Mittdalarna ringade in sitt ansvarsområde noga. Mittdalarna skulle inte bli en aktör vad gäller den humanistiska kulturpolitiken, den som har ett medborgarbildande syfte.
Inte heller har Mittdalarna några ambitioner vad gäller den sociologiska aspekten av kulturpolitiken, den som fokuserar på det folkliga initiativet och kulturaktiviteter som identitetsskapande processer.
Nej, för Mittdalarna är det kommunernas ”näringslivsutveckling och attraktivitet” som är uppdraget och kulturpolitik ses ur det perspektivet.
Teatrar, museer, konserthallar ”och i övrigt ett levande kulturliv” får regioner att framstå som attraktiva, skriver Mittdalarna. En utblick över Sverige ger vid handen att regionala centra som Västerås, Umeå, Gävle, Norrköping, Linköping, Växjö och Jönköping byggt konsert- och kongresshallar. Luleå och Piteå är på gång.
Vara har bara 16000 invånare men byggde ett konserthus med 500 platser, för att en halv miljon människor bor på pendlingsavstånd till Vara.
Bara häromdagen fattade Uppsala beslut om att bygga Musikens hus för 529 miljoner kronor. Frågan hade debatterats i Uppsala sedan tidigt 1900-tal. (De fem dalakommunerna har ungefär 150000 invånare, att jämföra med Uppsalas cirka 180000.)
Mittdalarna pekar också att arenaprojekt av en annan karaktär, med inriktning på kultur/idrott eller som det populärt kallas ”upplevelser” i vid mening, kommer att stå färdiga i Nyköping, Åre, Karlstad, Örnsköldsvik, Malmö, Skellefteå och Oskarshamn.
Konstnärliga utbildningar har ökat starkt under senare år. Intresset för att utöva och ta del av kultur ökar. Arbetsmarknaden, trygghetssystemen och kulturpolitiken har inte hängt med. ”Mycket talar för att kulturområdet har en inte hittills utnyttjad potential”, skriver Mittdalarna.
Kulturen och dess aktörer behöver därför någon som ”stimulerar” och ”initierar utvecklingsprojekt”, anser Mittdalarna och vd:n Olle Rigborn ville ursprungligen att medlemskommunerna skulle formerat sig till en strategi.
Den skulle kunnat innehålla
? Nya turismutbildningar på Högskolan Dalarna ”anpassade för näringens och kulturarvets behov”
? Nya gemensamma evenemang, attraktioner och festivaler i Ludvika, Borlänge, Falun, Gagnef och Säter
? En ny kongress/konserthall
? Kluster för företagare inom upplevelseindustrin i miljöer som Magasinet i Falun, Rommehedslägret, Skönvik i Säter, Disponentparken i Grängesberg, Lindbergshallen i Gagnef med flera
? En ny marknadsföringsstrategi för Mittdalarna med kulturella förtecken
? Initiativ för att med IT, konst och medier ”synliggöra, förmedla och förhöja platsers historiska, kulturella och kommersiella värden.
– Bolaget är så nytt och vår arbetsmetodik är inte helt utarbetad. Vi har inte fått klartecken för att det här ska bli den gemensamma strategin. Mittdalarna har fått i uppdrag att bevaka frågorna, säger Olle Rigborn.
– Vi vet att det pågår diskussioner om att företag i upplevelsesektorn ska stödja varandra. Där kan vi bidra. Vi vet att det i var och en av kommunerna diskuteras hur en ordentlig konsert- och kongresshall ska kunna byggas.
– I Falun bygger innebandyklubben en stor lokal och i Gagnef har Lindberghallen förbättrats. Utanför vårt område byggs en hall i Leksand. Men för en stor och profilerad konsert- och kongresshall, som jag tycker att våra fem kommuner behöver, vet vi att den ekonomiska verkligheten är sådan att kommunerna inte klarar ett sådant åtagande på egen hand.


JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons