Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen P3- eller Energymusik direkt"

Annons

Stommen i Spider & I består av Daniel Sjöblom, Erik Rundelius, Ronny Matsson och Johan Bring. Ronny Mattson kommer från Borlänge. Han spelar piano, synt, orgel och gitarr och det är även Ronny som bygger grunden till de flesta av Spider & I:s låtar. Största delen av sommaren har de tillbringat i en liten studio i Midsommarkransen utanför Stockholm.

- Stämningen är viktig, att förmedla just den delen som är vi. Vi experimenterar, men vi försöker inte vara experimentella för sakens skull. Det är dramatiken, kampen och lugnet som inspirerar oss. Jag kan influeras av att åka ut och fiska eller segla och bara ta det lugnt, säger Ronny Mattsson.

Ronny Mattsson bor i Stockholm sedan över fem år och har spelat i bandet sedan 1996. Under våren gjorde Spider & I en del spelningar i Stockholm, bland annat på Mosebacke, men efter det flyttade de in i studion för att spela in en EP. De firades med releasefest, men någon månad senare kunde de inte längre stå för de inspelade låtarna.

- Jag började spela orgel och då tog musiken en helt ny vändning. Vi har ändrat stil, det handlar om dramatiska nerver, säger Ronny Mattsson.

Men vilken stämning är det du vill förmedla?

- För mig är Nick Caves Red right hand en låt som symboliserar allt, så nära en stämning man någonsin kan komma. Red right hand är ett rättesnöre för mig. Brian Eno är också en stor förebild, hans experimenterande är helt unikt, men så han är schizofren också, säger Ronny Mattsson.

Till årsskiftet planerar han och bandet att ha spelat in tillräckligt med låtmaterial för att kunna släppa en fullängdare. Spider & I ligger på det lilla alternativa skivbolaget Trewetha Records.

- Det är skönt, vi har total frihet att genomföra våra idéer fullt ut.

Ni spelade på Peace & Love förra året, har ni några fler dalaspelningar på gång?

- Inte som vi vet. Det är lättare med Stockholms scener, vi spelar ju ingen P3- eller Energy-musik direkt. Hemma i Dalarna är det inte säkert att vår musik går fram. Men vi skulle nog gärna spela där igen om vi fick chansen. Men först blir det nog miniturnéer i London och Helsingfors.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons