Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mera ångest för Sonja Aldén

/
  • Sonja Aldén har efter sitt framträdande i deltävlingen i Örnsköldsvik fått massvis med reaktioner på sin låt.

Annons

Sonja Aldén vet var tändsticksasken finns i konferensrummet på skivbolaget. Vant drar hon fyr på stickan mot plånet och tänder de två värmeljusen på bordet framför innan hon sätter sig och kan koppla av.

- Det är mysigare så. Särskilt nu när det är vinter, säger Sonja som på lördag ska få en andra chans att plocka en finalplats i årets Melodifestival.

Låten hon ska sjunga då, för andra gången någonsin inför publik, kom till just här i skivbolagslokalerna i somras. Tillsammans med låtskrivaren, schlagermakarveteranen och kollegan Bobby Ljunggren. Men vägen mot festivalen var inte rak.

- Jag har egentligen aldrig känt mig stressad i musiken, alltid tagit ett steg i taget. Men så i somras började jag känna mig pressad. Jag hade gjort festivalen en gång med "Etymon" och med det kom en massa förväntningar, säger Sonja och berättar att hon hade svårt att komma vidare.

Att hon liksom låste sig i hur det skulle vara. Att hon letade efter vad som egentligen var "Sonja". Att hon tänkte att hon borde skicka in en fartig poplåt.

- Bobby var också stressad. Folk förväntar sig att han bara sitter med en massa vinnarlåtar som han kan plocka fram ur en låda och det var många som ringde och hörde av sig hela tiden, säger hon.

De kunde kanske ha drunknat i prestationsångesten där, men istället bestämde de två sig för något annat. - Vi kände att nu skiter vi i tonartshöjningar och allt och gör vad som känns rätt istället. Bobby hade gått och nynnat på den där vackra melodin ett tag och den kändes bara helt rätt. När jag sjöng in den för första gången grät vi bägge två. Jag kunde inte ha hittat en bättre låt.

"För att du finns" är viktig för Sonja, det är tydligt. Till och med så viktig att inga vanliga scenkläder duger för att uppträda den i.

- Jag har designat den vita klänningen jag har på mig själv. Jag hade klart för mig hur den skulle se ut och förklarade för en barndomskompis som sydde upp den åt mig.

Klänningen tar Sonja på sig igen nu i Nyköping på lördag när hon först ska möta Uno Svenningson och Irma och sen, om hon går vidare, får slåss mot någon av musikveteranerna Magnus Uggla eller Nanne Grönvall.

- Det känns kanske lite som en lejonkula men annars är det bara spännande att vara med i en så stark omgång med så värdiga motståndare.

- Jag kommer gå ut och njuta när jag framför låten. Det känns som jag har vunnit ändå, hur det än går.

TT Spektra

Mimmi Fristorp

Fakta/Sonja Aldén

Ålder: 29

Bor: Stockholm

Gör: Sångerska, låtskrivare och textförfattare.

Aktuell: Tävlar i Andra chansen i Nyköping på lördag. Släpper debutalbum i april.

Schlagermeriter hittills: Körade bakom det litauiska bidraget "Little by little" i 2005 års upplaga av Eurovisionsschlagerfestivalen. Tävlade för första gången själv i svenska Melodifestivalen 2006 med bidraget "Etymon". Har skrivit texten till fyra schlagerbidrag, nämligen: "Att älska dig" (Shirley Clamp 2005), "Night of passion" (The Poodles 2006), "Första gången" (Anne-Lie Rydé och Svante Thuresson) samt låten som Sonja tävlar med i år: "För att du finns".

Mer läsning

Annons