Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerande debut

Annons

Salem Al Fakir
Soul
This is who I am
(Virgin/EMI)
Ett sorgset men samtidigt hoppfullt piano och en opolerad röst som sjunger om kvinnan i drömmarna om natten (men också om en berusad älg...), det är vad som värmer hjärtat i kalla januari. Salem Al Fakirs debutalbum This is who I am är talangfull soul i en 1970- och 1980-talspopmix som inte på något vis känns daterad. 24-åringens musik, nära Stevie Wonder i den gamles bästa stunder och, till vissa delar, såväl Steely Dan- som Frank Zappa- inspirerad om nu referenser tvunget måste lämnas, är lysande i all sin enkel- och tydlighet.

Det har, om inte annat, singlarna Dreamgirl och Good song bevisat. Det är, som sagt, väldigt bra. Både sött och surt. Glatt och svart. De känslofyllda balladerna, föredömligt korta och ofta roligt orkestrerade (violin! congas! Doors-orgel!) handlar om kärlek, no doubt, som han själv sjunger i ItÕs only you. Och itÕs true. Som också cd:ns kanske starkaste sång heter.

Det lätta handklappet strax före refrängen är oemotståndligt. Precis som hela albumet. This is who I am kan mycket väl bli ett av årets bästa album från Sverige.

PS: Glöm inte bort att Salem Al Fakir står för allt du hör på albumet. Produktion, mix och arrangemang är hans. Dessutom spelar han samtliga intrument. Låtarna som han sjunger är dessutom hans egna. Respekt.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons