Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imma, mylla och Kalle Anka-punk

Annons

Stämningen var långt ifrån uppsluppen när den "käcke jenten" Unni Lövlid i den norska gruppen Rusk öppnade upp och inledde fredagskvällen med att sjunga om rallare och om kossan i båset som behövde mjölkas. Med fjordlika sirliga tongångar blev resultatet inte särskilt nervkittlande.

Mer spännande var det i stället när Elias Faingersh tänjde ordentligt på den lite igenlerade folkmusikgränsen och drog med hjälp av sin trombon, samt ett gäng pedaler, igång en fascinerande Kalle Anka-punk-rap och berättar historier om sin gamla mormor. Nytt och vitalt. Faingersh står stadigt, han har en trygg musikgrund och kan lugnt fortsätta ut i världen, där han de senaste tre åren turnerat.

Lördagskvällen startade bandet Imma upp med Grönbergs schottis och med låtar som "Häckla" och mellansnack med paralleller till "fruntimmersbråk" känns det aningen förlegat, immigt, dimmigt.

Som tur är tar Falutjejen Malin Foxdal över Elsborgscenen med sin samspelta kvartett och det sprakar liksom till. Electric Folk rockar, med snygg melodiös afro-groove-blues och Malin Foxdal är där och nu, hon njuter och visar tydligt att folkmusik faktiskt inte bara är till för folk med fäbod, fotriktiga läderskor och trötta förvuxna skägg. Electric Folk känns klart fräscht, sexigt och självsäkert. Olle Brandin på elfiol bidrar förstås till modern elektrokänsla. Vackert.

Det sägs att människan har ett starkt urbehov av att dansa. Det märks tydligt, speciellt en Norrskenshelg i Falun då det, innan så störande tomma utrymmet mellan scenen och publiken, fylldes av polkaälskande par. Och det var när den värmländska kvartetten Harv klev upp på scenen. Violinisten Magnus Stinnerboms har tidigare komponerat till teaterscenen, han spelar bland annat med Hedningarna och tillsammans med Rättviks egen låtspelare Anders Nygårds. Harv kör flera dansvänliga traditionella låtar men även några med ett helt eget sound.

Fjorton band fick äran att visa upp sig för nyfikna branschmänniskor och folkmusikfrälsta under helgens Norrsken 2003.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons