Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilskans ikoner är tillbaka

Annons

Ur fansens synvinkel måste allt ha verkat fragmenterat och på väg att falla sönder, säger gitarristen Kirk Hammet.

Han, sångaren James Hetfield och trummisen Lars Ulrich är Metallicas kärntrupp. De har spelat tillsammans i 20 år och gjort klassiker som debutalbumet Kill' em all (1984) och Metallica (1991), allmänt kallat "det svarta albumet". Nu sitter Hammett och fryser i en svit på Grand Hotel i Stockholm. Han kommer inte överens med luftkonditioneringen. Bortsett från det är han på bra humör. Han och James Hetfield reser Europa runt för att ge intervjuer inför ett av årets mest emotsedda hårdrocksalbum. Sex år efter senaste studioalbumet Reload släpper Metallica St Anger.

- Det är en skiva fylld av olika typer av aggressivitet. Albumet påminner en del om skivorna vi gjorde på 80-talet, men det handlar inte om att gå tillbaka utan att röra sig framåt. Det är omöjligt att absorbera hela skivan på en lyssning. Jag har levt med den i åtta, nio månader och förstår fortfarande inte allt.

Nu ser Metallica fram emot att turnera. Den avhoppade basisten Jason Newsted är ersatt med en av hårdrockens mer profilstarka figurer: Rob Trojillo, en gång i tiden basist i Suicidal Tendencies. Han har dessutom spelat med Ozzy Osbourne - lätt ironiskt eftersom Jason Newsted numera bänder sträng bakom den förvirrade Black Sabbath-legendaren och dokusåpastjärnan.

- Rob är ett monster på scen och en otrolig basist. Han spelar med fingrarna på samma sätt som Cliff Burton gjorde, säger Hammett.

Cliff Burton var basist i Metallica fram till 1986. Då dog han i den turnébussolycka bandet råkade ut för utanför Ljungby i Småland. Trots att det var en tung tid för Metallica tycker Kirk Hammett att de senaste åren var ännu värre.

- På den tiden hade vi ingen möjlighet att stanna upp. Fyra veckor efter att Cliff dog var vi ute på ny turné - vi bearbetade hans död med hjälp av en massa alkohol och jobb.

Mellan studioalbumet Reload och St Anger har Metallica släppt två andra projekt. Coverskivan Garage Inc kom 1998 och ett år senare gjordes S&M tillsammans med filmmusikmästaren Michael Kamen och en symfoniorkester. Därefter gick Metallica in i en icke-produktiv fas präglad av annat än musik. En stämning mot nätsajten Napster resulterade i att bandet framstod som giriga multimiljonärer i skivbolagens ledband. James Hetfield lade in sig på drogrehabilitering och kontakten mellan honom och resten av bandet bröts under lång tid. Jason Newsted hade inte trivts bakom Metallica-basen på länge och hoppade av bandet. Relationerna mellan honom och Metallica är fortfarande frostiga.

- Jag trodde att han och jag var vänner, men han svarar inte på mina telefonsamtal. När Jason var med i bandet hade han ett sätt att kommunicera med Lars och James via pressen. Nu gör han det med alla oss och det suger, tycker jag, säger Kirk Hammett.

När kom vändpunkten för er?

- Min födelsedag i november 2001. James kom på mitt party och det syntes i ögonen på honom att han var annorlunda. Det fanns en klarhet i dem, han verkade mer medveten än innan. Vi kramade om varandra och han sade att han var på bättringsvägen.

Videon till albumets titelspår spelades in på det ökända amerikanska fängelset St Quentin. Omgiven av tatuerade fångar från olika etniska grupper vrålar James Hetfield ur sig sina demoner.

- St Anger är en låt om ilska och St Quentin är en arg plats fylld av ilskna människor. Att vara där var en upplevelse som jag kommer att komma ihåg väldigt länge.

Metallica har turnerat världen runt upprepade gånger och naturligtvis väntar en ny turné i spåren på St Anger. Det närmaste bandet kommer Sverige i sommar är dock Roskildefestivalen i Danmark den 26-29 juni.

JOHAN SJÖSTRAND (PM)

Mer läsning

Annons