Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illusion och verklighet i Kvarnen

Annons

Konst | Sundborn

Sommarutställning

Galleri Kvarnen

18/6 - 31/7

Allt är inte heller vad det synes vara. Här finns också fascinerande illusionsnummer som Anna Kåks ryalurviga keramiska reliefer och metalliska, men spröda lerobjekt.

Att förvandla leran till något annat än vad det är hör till de fria form- och materialexperiment keramikern från Hedemora numera ofta hänger sig åt. En del har visats nyligen.

Annat är nytt, som objekten i glas: härliga organiskt svällande former, där glaset ömsom är mjölkigt och strävt blästrat, ömsom klart genomskinligt, sammanställt i en rytmiskt verkande installation.

På andra våningen har Lars Wikström skapat ett starkt och laddat rum i rummet med fyra bildväggar, där frihetsdrömmar kämpar mot instängdhet. Illusionen är nästan fullständig även här: Från Säters mentalvårdsmuseum kommer tvångströjorna, som genom den fotografiska exaktheten i de digitala trycken, tycks lösgöra sig ur underlaget.

I tvångströjornas utfläkta tomhet finns bara minnen kvar. Symboliserat av de fyra elementen - luft, eld, vatten och jord.

Gunilla Lundstedt och Josefin Wedel Allgulin har samverkat i vindsvåningens utställning med gemensamt tema.

Fantasins och känslans frodiga blommor utvecklas i väggarnas färggrafik och på golvet växer sällsamma tyg- och vaxblommor ur betong. Kanske är det fruktbarhetens gudinnor som tar poetisk bildgestalt runtom.

Också Björg Bendiksen Román har experimenterat med betong. Lyskraftig emalj kontrasterar mot plattornas skrovliga grå. Färg och former talar teckenspråk om resor i fantasins landskap.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons