Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idoljakt

Annons

Popveteranen Claes "Clabbe" af Geijerstam ska sitta i den jury som vaskar fram unga begåvningar i Idol 2004.

- Jag har ju varit idol och fått uppleva hysterin när tjejerna sliter knapparna ur kläderna på en, säger han.

Talangjakten är i full gång bland de över 2 000 förhoppningsfulla som ansökt till programmet. Juryn, där Clabbe har sällskap av talangscouten Peter Swartling, skivbolagsmanagern Daniel Breitholtz och röstcoachen Kishti Tomita, gallrar ut de 100 som får chansen när Idol 2004 börjar sändas den 12 september.

Efter en serie castingprogram är man nere i 40 deltagare som får en ny chans att visa vad de kan.

När tio finalister återstår går programmet över i en ny fas.

Då tar tittarna över juryns roll och röstar ut en person i veckofinaler som sänds på fredagar. I det sista programmet står två idoler mot varandra. Vinnaren blir förhoppningsvis vår lands nästa popstjärna och får chansen att spela in en skiva, säger Peter Magnusson som ska leda programmet tillsammans med David Hellenius.

Ärlighet och raka puckar utlovas. Om juryn tycker att någon inte kan sjunga så tänker den också säga det. Även om makten successivt går över från juryn till tittarna kommer den att finnas kvar och ha åsikter om de tävlande.

- Vi ska komma ihåg att det handlar om just tycke och smak. Ingen ska ju lägga ner sina planer på en musikkarriär bara för att de har åkt ur Idol 2004, framhåller Peter Magnusson.

Farmen Afrika blev ingen succé. Deltagarna var för gamla och inspelningsplatsen för trist tyckte tittarna. Därför drar Farmen den här säsongen ut i Stockholms skärgård med yngre, sexigare och trendigare deltagare och med den tidigare fotomodellen Filippa Lagerbäck som programledare.

Inspelningen av Farmen skärgården pågår för fullt och efter en kall och regnig start har solen fått upp humöret bland deltagarna på den lilla skärgårdsön.

- Deltagarna är yngre och kanske lite mer medvetna om hur de ser ut och vad de har på sig än i tidigare program, säger Filippa Lagerbäck.

Den 17 september sänds det första Farmen skärgården.

Linda Isacsson som ledde Farmen Afrika under våren tar nu paus från dokusåpornas intriger och ska i stället gå i clinch med världens farligaste djur. I Farligt möte reser hon till exotiska platser för att låta döläskiga spindlar och skorpioner krypa över kroppen, klappa giftormar och simma bland hajar och flodhästar.

- Indiana Jones har varit min idol sedan jag var liten. Så det här är en programidé jag burit på i över tre år. Att TV4 nu låter mig göra den, det är bara halleluja, säger Linda Isacsson.

Isacsson beskriver Farligt möte som ett äventyrsprogram i en ny genre. Det är djurens farlighet och närheten till dem som ska ge henne och tittarna puls och spänning.

- Jag har alltid älskat djur, även de ulliga och gulliga. I andra naturprogram är det nästan alltid äldre experter, oftast män, som berättar. Jag ska också berätta om djuren men också om människorna som lärt sig leva med de farliga djuren i sin närhet.

I övrigt har TV4 valt att lägga nysatsningar på underhållning i digitalkanalen TV4 Plus som inte når så många tittare. Den före detta fotomodellen Emma Sjöberg, numera Wiklund, ska göra familjemagasinet Babyboom som riktar sig till småbarnsföräldrar.

Emmas man, Hans Wiklund, ska ta hand om det nya hälsomagasinet Forma kroppen med kostråd och träningstips till dem som vill hålla sig i form.

Numera lägger ingen kommersiell tv-kanal en programtablå utan inslag från "den andra sidan". Malin Berghagen Nilsson ska leda höstens ockulta nysatsning, Det okända, där folk får berätta om spökerier och andra "oförklarliga händelser". (PM)

ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons