Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idenstams magiska afton

Annons

Det finns bedömare som sätter Händels concerti grossi bredvid J S Bachs brandenburgare. Något av det bästa i barockmusiken är de i alla fall och mycket njutbara när de framförs som Dalarnas Kammarorkester nu gjort dem vid två konserter i Dalarna - den fjärde i ordningen gavs i Leksand i somras och den femte exekverades mycket bra i Stora Tuna i går.

Orkestern visade fint bett, hanterade stämföringen dynamiskt och luftigt och gav ett precist intryck förutom de tendenser till disharmonier som förekom i prestosatsen.

J S Bachverket var inte bekant för denne recensent i annan form än violinkonsertens. Idenstam inledde som om han var ouppvärmd, tungrott och slirigt, men allt sådant var som bortblåst från och med den andra satsen, en stark skönhetsupplevelse med läckra personliga broderier. I och med avslutningssatsens självsnickrade kadens gav solisten en föraning om vad som skulle komma.

"The final countdown" kan lämpligen framföras med tonfärg från dalakoraler, barock och positivmusik! Improvisationerna blev en imponerande uppvisning i infall och variation som tog stora delar av läktarorgelns färgpalett i anspråk. Skarpa trumpeter. Halvgnälliga positiv. Ett mjukt blåsande i glasflaskor. Vad som helst.

De första och tredje variationerna var fyllda med självdistans och humor - särskilt den tredjes virvlande flöden var minnesvärda. I de andra och fjärde variationerna tvekade heller inte Idenstam att använda volymresurserna på ett extatiskt befriande sätt. Hos lyssnarna väckte musiken tankar om frihet inom ramen - Idenstam faktiskt sprängde ramen med en halvgalen, men alltid konstruktiv där-och-då-musik.

I Janácekverket bör framhållas en sublim andrasats där viola- och violinstämmorna ensamma skapade en förtätad stämning, tempobehandlingen i den korta tredjesatsens pastorala tonspråk och den entusiasm och passion som Dalarnas Kammarorkester visade upp i avslutningssatsen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons