Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Högberg filmdebuterar

/

Juldagens stora filmpremiär är Lasse Åbergs The Stig-Helmer story och i en av huvudrollerna finns Ida Högberg från Falun. En mångsysslare som lika gärna jobbar på som bakom scenen.

Annons

Just nu medverkar Ida Högberg i rollen som Eponine i en uppsättning av Les miserables på Malmö Opera. Det är också mest på scenen hon har jobbat och The Stig-Helmer story är hennes filmdebut. Den har gett henne blodad tand att jobba mer med film.

– Verkligen! Den stora skillnaden mot att stå på scenen för mig var att det får vara litet, man behöver inte nå ut till sista raden utan kan slappna av i det lilla. Jag tycker om när de små nyanserna kommer fram, säger hon.

Hon kom i kontakt med rollbesättaren i samband med en annan inspelning från början, men förra sommaren så blev hon kontaktad angående Lasse Åbergs nya film i stället. Hon provspelade och fick rollen.

– Jag trivdes direkt. Jag fick jobba med ett rutinerat team. Lasse Åberg har en tydlig vision av vad han vill göra, men lämnar ändå utrymme att skapa själv inom ramen.

Själv såg hon filmen i sin helhet för första gången på galapremiären i måndags.

– Det var roligt och mycket att ta in på en gång. Jag måste nog se den flera gånger. Det var framförallt kul att se hur helheten blev. Som skådespelare är man inne och filmar "pusselbitar". Hur filmen sedan blir formas av så mycket mer än ens egen insats.

Vad hade du för relation till Stig-Helmerfilmerna innan?

– Man har ju sett allihop, det är en massa citat man bara kan. Den första kom för 30 år sedan och den är helt genial.

I grunden är Ida Högberg musikalartist och efter gymnasiet studerade hon på Balettakademin i Göteborg. Hennes första musikalroll någonsin var i Hair på Borlänge musikteater och direkt efter utbildningen fick hon en roll i stormusikalen Mamma Mia. Sedan dess har hon jobbat konstant.

– Jag knöt många bra kontakter under Mamma Mia-tiden, som fortfarande är värdefulla för mig, säger hon.

Förutom att stå på scenen själv så sitter hon i produktionsteamet samt har koreograferat Glada Hudik-teaterns föreställning Elvis.

– Jag kom i kontakt med Glada Hudikteatern 2007 när jag jobbade med Mamma Mia, de hälsade på oss bakom scenen på Cirkus. Jag blev sen tillfrågad att koreografera och göra om föreställningen så att den passade ett större format. Glada Hudikteaterns framgångssaga har sen fortsatt med Sverigeturné, gästspel på Broadway och långfilmen Hur många lingon finns det i världen. Jag har även varit regiassistent åt Mats i Ica-reklamen.

Att jobba som skådespelare är inget för den som söker en trygg tillvaro. Efter Les miserables så är det inte spikat vad hon ska göra. Hon har dock byggt upp ett kontaktnät och blir numera också kontaktad själv med olika förslag.

– Jag har lite krokar ute, men inget är klart än. Jobbet har för- och nackdelar och ovissheten kommer i vågor. Man kanske inte har tryggheten, men ett väldigt inspirerande jobb. Det krävs att man är aktiv själv också.

När filmen får premiär på juldagen så kommer Ida Högberg att vara med på eftermiddagsvisningen i Falun.

– Jag kommer att berätta om filmen och svara på frågor. Det är kul att de uppmärksammar det lite extra.

 

Annons