Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I konstant kontakt med sina läsare

Annons

Du är ofta ute och möter din publik...

- Sedan min debut den 25 oktober 1983 har jag framträtt för mina läsare ungefär 2 100 gånger. Det brukar bli 80-100 gånger per år. Utan att vara förmäten, för journalister tycks vilja tolka mig på det sättet, vill jag säga att det beror på att jag får så oerhört många inbjudningar.

Du skulle kanske kunna tacka nej till dem.

- Jag tackar ja till 75-80 procent av dem. Jag vill ransonera mina framträdanden en aning. Under de här åren har jag ju också skrivit 21 böcker och 600 artiklar. Jag måste också hinna med mitt skrivande och min familj.

Varför är mötet med läsarna viktigt för dig?

- Jag får en väldig kraft i mötet med min publik, en kraft som ger energi till skrivandet. Jag anser också att författande är en reciprok verksamhet, en författare behöver få bekräftat att det skrivna gått fram. Att möta min publik är en sorts befruktning.

Har du varit på författarträffar lika ofta sett över ditt författarskap?

- Det har varit mer nu, de senaste åren. Jag hade också en mycket utåtriktad period när jag skrev om Dagerman och när jag fick Augustpriset.

Vilka reaktioner möter du från dina läsare?

- Då måste jag vara ärlig och säga att jag möter enormt starka reaktioner. Jag får mycket beröm och mycket värme. Mina läsare tycker om mitt språk. Många gånger får jag också reaktioner på mina artiklar i Dagens Arbete.

Vad vill människor tala om?

- Den senaste tiden har mycket handlat om Expressens förtalskampanj och den där lögnaktiga kvinnan, men nu lägger jag det bakom mig. Jag vill inte tala mer om den saken.

- Jag har fått 5 000 brev genom åren. Jag har en pågående dialog med mina läsare, inte minst genom min hemsida. Jag försöker svara dem som hör av sig. I bland ringer jag upp dem.

- Det är också vanligt att skribenter vill att jag ska läsa deras texter. Jag har varit mentor för Torbjörn Flykt som jag läste långt innan han debuterade. Efter en föreläsning i Borlänge kom jag i kontakt med den begåvade Johanna Nilsson och läste vad hon skrivit.

Svarar du på frågor om dina texter eller hänvisar du tillbaka till texten?

- Jag försöker reda ut frågeställningen så långt det går. Jag har ju också en hemsida om mina böcker där jag skriver om de vanligaste frågorna.

Vad kan Bokens aftons besökare vänta sig av dig?

- Att jag gör mitt bästa, att jag är nykter och att jag kommer i tid. Jag har respekt för varje ögonblick. Jag läser aldrig ur mina böcker. Inte någon som har sett mig har sett mig läsa mig själv. Det är alltid "på fri hand" jag talar om jag så predikar i Engelbrektskyrkan.

- Jag tycker inte om att läsa mig själv. Jag läser inte om det jag har skrivit. Jag vill kunna fånga det som händer under föreläsningen; om någon nyser eller om en äldre människa kommer med sin rullator. Jag har ju gjort det här så många gånger så jag känner mig trygg i det.

Varför vill du inte läsa om det du skrivit?

- Nej. Usch. Jag läser andra författare i stället. Tranströmer, Ekman, Delblanc, Pleijel, Kallifatides... Jag läser också en hel del filosofi.

Kallifatides kommer också i kväll...

- Ja, vi talade om det när vi var ute och promenerade häromdagen.

Fotnot: Reciprok betyder ömsesidig. Av latinets reciprocus - "som strömmar fram och tillbaka". "Ontologi" är läran om de begrepp som man behöver för att kunna ge en sammanhängande beskrivning av verkligheten.

Källa: Nationalencyklopedin

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons