Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på Elizabeth

Annons

Drottningen vägrar dock tillmötesgå den stora massans krav, då hon anser att dödsfallet borde betraktas som en familjetragedi. Därför vill hon varken anordna en offentlig begravning eller ens göra ett allmänt uttalande, vilket hon kritiseras enormt för.

Premiärminister Blair, som känner av opinionen lite bättre försöker med alla medel få henne att förstå att hon måste tillmötesgå allmänhetens krav.

The Queen är en intim och trovärdig skildring av vad som hände bakom kulisserna efter Dianas tragiska dödsolycka. Vi får närgånget följa drottningen och den nyblivne premiärministern under den kanske svåraste veckan i deras karriärer. Först var jag skeptisk till att det skulle gå att skildra två så världskända personer som Drottning Elizabeth II och Tony Blair trovärdigt på film, men snart övertygades jag av Helen Mirrens och Michael Sheens enastående rollprestationer.

Filmen är lågmäld och känns längre än sina hundra minuter. Ändå blir den aldrig tråkig, och bjuder faktiskt till skratt ibland. Det är intressant att få se en av tidernas mest uppmärksammade händelser från en annan vinkel, och att få komma så nära den traditionsbundna drottningen som försöker behålla sina känslor för sig själv.

När Helen Mirren för ett ögonblick låter den strikt formella masken krackelera, får man en skymt av människan under kronan. Det är skickligt, och hon är värd sin Oscarsnominering.

Hon kan faktiskt börja skriva på tacktalet redan nu.

JON KRISTOFFERSSON

Mer läsning

Annons