Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I enad trupp för Dellefors

Annons

Som framgått i tidigare rapporter i media har Margareta Dellefors under

uppseendeväckande former avskedats som konstnärlig ledare för Dalhalla, den unika och över hela operavärlden uppmärksammade scen för i första hand opera och klassiska konserter hon själv skapat.

Eftersom inga konkreta skäl har angetts för uppsägningen, daterad den tredje juni för att träda i kraft två dagar senare, har Dellefors i ett brev den 23 juni till styrelsen för Dalhalla Produktion AB förklarat att hon inte godtar uppsägningen, och begärt att styrelsen med dess ordförande Leif Svensson uppger anledningen till att man bryter den tidigare överenskommelsen om hennes anställningstid. På denna begäran har hon hittills inte fått något svar.

Det är med stor upprördhet som en växande skara människor i Oera och övriga Kultursverige genom den offentliga debatten tagit del av förhållandena kring avskedandet av Margareta Dellefors. Men Dalhalla är i dag också Sveriges utomlands mest kända festspelsplats, som fått stort utrymme i den internationella pressen. Att dess grundare och utomordentligt framgångsrika konstnärliga ledare fråntagits sin ledande ställning har därför väckt stor undran också internationellt.

Vi som undertecknat detta upprop ställer oss bakom Margareta Dellefors krav att en öppen redovisning ska ske av skälen för hennes avskedande. Vi riktar detta krav till de tre huvudagerande bakom uppsägningen, förutom Leif Svensson, också verkställande Håkan Ivarson och vänföreningens ordförande Lena Hjelm-Wallén.

Vi förutsätter också att den ny-ligen utannonserade tjänsten som konstnärlig ledare för Dalhallas opera- och klassiska konsertverksamhet inte tillsätts förrän förhållandena kring uppsägningen av Margareta Dellefors klarats ut.

Mer läsning

Annons