Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år finns det chans till social samvaro

Annons

För den som gillar countrymusik är tillvaron ganska isolerad. Lyssnandet består oftast av ensamma stunder i soffan med skivspelare och hörlurar. Eller att man sitter hemma vid datorn i jakt på amerikanska radiostationer. För att inte tala om när favoritmusiken ska anskaffas. Det sker inte ute bland folk och skivbutikers välfyllda hyllor. Åtminstone inte sedan Folk å Rock i Borlänge gick upp i rök. Nä, det är ett evigt letande bland e-handelns datafiler.

Men 2002 ser ut att bli det år när det finns chans till social samvaro i kombination med god countrymusik - till och med hemma i Dalarna.

Början var stortartad. Med konserten mot landminor i Globenannexet 19 januari. Emmylou Harris är drivkraften och den stora stjärnan i projektet som turnerar runt världen. John Prine var det inte så många i publiken som kände till, men efter den här kvällen glömmer ingen honom.

Prine drog en par av klassikerna från 70-talet. Efter många motiga år, med bland annat tuff behandling mot strupcancer, såg Prine ut att trivas i rampljuset igen. Med Steve Earle och Nancy Griffith, för första gången i Sverige, fullbordades den starkaste countrykvartett Sverige besökts av sedan Cash, Nelson, Jennings och Kristofferson för 10-15 år sedan.

För den som söker John Prine på platta finns fina In spite of ourselves från i fjol - Prine i duetter med de bästa kvinnliga sångerskorna. De gamla låtarna finns samlingen Great days med 41 låtar. Guld.

Fler tillfällen att ge sig ut bland folk väntar.

I slutet av april kommer "världens bästa band", Amazing Rhythm Aces, till Europa och chansen är stor att en spelning blir i Borlänge, eller Falun. Deras 70-talsinspelningar är klassiska, country, sydstatssoul, rhythm&blues och gospel i en själfull blandning. ARA upplöstes 1981, men 20 år senare turnerar originaltrion, sångaren Russel Smith, basisten Jeff Davis och Billy Earheart, piano/orgel, med en par nya medlemmar.

Dessutom öppnas ju Dalhalla söndag 28 juli mycket överraskande för en kvartett från Nashville. Pat Roden, T. Jae Christian, Harley Cummins och Paul Allan Coons tillhör den grupp som i väntan på det nästan ouppnåeliga genombrottet på hemmaplan satsar på Europa.

Helgen därpå är det Furuviks-festivalen och ett namn lockar redan - Justin Trevino. Texas honky tonk i Derailers och Ed Burlesons anda.

Wade Vincent Root satsar också på Europa, debutsingeln She don´t know what it´s like öppnar dörrarna för honom. En rockig sak, men annars är det balladerna från albumet Our bed of roses som kan göra Roots dröm att bli countrystjärna verklig. Han beundrar legendariske Hank Cochran, och versionen av dennes Little bits and pieces kommer från hjärtat. Det är lite Vince Gill över rösten, och Roots boots är fast förankrade i traditionell country. Det är bara att hoppas att planerad Europa-turné innehåller våra trakter.

Mer läsning

Annons