Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I&#39m so sorry...

Annons

Bland modstulna tonåringar är Morrissey, sångare i 80-talsbandet The Smiths, fortfarande en ikon - mannen som klädde sig i svart för att han kände sig så inuti. Håkan Hellström är desperat influerad av Morrissey, från de stulna textraderna till påskliljorna på scenen. Och i Storbritannien ses The Smiths musik som en av grundstenarna i den brittiska pophistorien.

Steven Patrick Morrissey växte upp i en relativt harmonisk familj och var duktig på sport, men kände sig alltid bottenlöst ensam. Som tolvåring gick han på spelningar med Roxy Music och David Bowie, och försvann in i dagdrömmar där han såg sig själv på scenen.

En dag i mitten av september 1982 knackade den fyra år yngre Johnny Marr på dörren, och förändrade Morrisseys liv. Gitarristen och låtskrivaren Marr behövde en sångare och textförfattare, och tillsammans med två skolkamrater bildade de The Smiths.

Bandet slog igenom med andrasingeln "This charming man" och var under fem år ett av Storbritanniens mest hyllade och kontroversiella band. Morrissey fällde kommentarer som "insikten om att självmord var lockande och attraktivt kom när jag var åtta år". Men vid sidan om svärtan och hopplösheten fanns bitande ironi och brinnande längtan.

1987 splittrades The Smiths efter slitningar mellan Morrissey och Johnny Marr. Morrisseys soloskivor har fått blandad kritik och fluktuerande försäljningssiffror.

Under 2002 har han turnerat i USA och Japan och gjorde nyligen två utsålda spelningar på Royal Albert Hall i London.

I september, sittande i ett ruffigt omklädningsrum i ett nedgånget konserthus i Colorado Spring, berättade han för den brittiska tidningen The Guardian om sin syn på sin roll i pophistorien.

- Jag tror att med The Smiths införde jag en slags sträv romantik som inte fanns förut och som många människor plockat upp. Och det är trevligt att vara en egendomlig fotnot i historien om brittisk populärmusik. Och att inte vara undfallande, leende, menlös. PM

Mer läsning

Annons