Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huskurer man husker

Annons

Precis när man trodde att det var slut på gamla fina huskurer av den sort som Dr. Henrik Berg (minns ni honom?) och Saxon bjöd på så dyker det upp en ny variant.

Med risk att betraktas som spridare av fördomar nödgas jag notera att råden är från - Norge.

Dette ar en norsk huskur husker dere. Där borta är tron på gammalt joll av sådan omfattning att ett radioprogram med diverse medicinska stolligheter har överlevt tio år och kallat fram ett behov att ett halvdussin nya böcker i ämnet. De är tips och råd av sorten "Hur man motverkar offside", "Operera din blindtarm med dina bilverktyg", "Skyll dig själv varje torsdag med fullmåne" och annat av samma medicinska dignitet.

Med darrande händer och febrig blick tar man sig fram till första sidan av boken och sedan blir läsningen en enda orgie i mer eller mindre vedertagna vansinnigheter.

Vem vore jag att undanhålla dig de godsakerna, älskade Hilma?

Det är bara att dyka på näsan in bland snusförnuftigheterna och hoppas att man kommer ut efter sista kapitlet, nybotad som en nyponros och många illusioner rikare.

Håll i er och håll landstingets plastbricka i beredskap!

Har man kalla fötter kan detta avhjälpas - enligt boken - med att man tar snabba barfotapromenader i snö.

Det har uppenbarligen aldrig fallit den kloke författaren in att det kanske beror på att man springer ute barfota i snö att man har kalla fötter... Däremot är det inga problem att ta en snabb barfotapromenad i snö. Det ligger liksom i sakens natur att man blir ganska flyfotad när man märker att man går barfota i snö. Om jag säger så.

Den som har huvudvärk bör undvika klockradio, får man veta.

Jag har länge misstänkt att klockradion sprider lömskheter omkring sig. Ta bara en sån sak som att man går ut med sina tarvliga kamrater en kväll. Det blir inte särskilt sent den kvällen. Det blir snarare tidigt nästa morgon. Man väcks då av en tjutande klockradio som, mycket riktigt, ger en huvudvärk av värsta sorten. Detta trots tre timmars stärkande sömn.

Ett annat råd går ut på att man skall sluta röka när man har vita fingrar. Jag har en bekant som är obducent. Han tycker sig ha märkt att de flesta, som han arbetar med, har vita fingrar och genom detta har slutat röka rent reflexmässigt. Han hävdar med viss skärpa att dessa inte bara har vita fingrar.

Den som lider av depressioner kan bota detta med att använda Inositol. Personligen har jag ingen aning om vad Inositol är och därför råkar jag i depression.

Den som har dålig andedräkt bör undvika mjölk, berättas det. Jag har en god vän som ofta dras med en mycket dålig andedräkt och gissa om han undviker mjölk.

Särskilt under de kvällar då han, efterföljande morgon, riskerar att ha usel andedräkt.

Att vitlök är bra mot förkylning framgår sida efter sida i denna förträffliga, och skämmande, publikation.

Därvidlag har jag min egen teori; Att vitlök är bra mot förkylning beror helt enkelt på att den som äter vitlök har svårt att få kontakt med sina medmänniskor och löper därför betydligt mindre risk att bli nedsmittad med en förkylning än den som luktar som folk och inte som ett gammalt fotogenkök.

Den verkliga höjdaren i boken är berättelsen om hur man skall sänka en hög feber.

Man tar helt enkelt och doppar strumporna i vodka och drar på sig. Här har dock den kloke rådgivaren smugit in en liten varning; man bör inte kurera feber och köra bil samtidigt eftersom kroppen tar emot alkohol genom huden.

Man ser i andanom trafikkontrollen där länsman kollar körkort, hastighetsmätare och - strumpor. Det senare förmodligen i jakt på tå-bira.

Dessa strumpor kan vara en förklaring till att så många bilförare åker omkring och är på dojan.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons