Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husby i väntans tider

Annons

Husby verkar ligga som i någon sorts förväntan just nu. Som på julaftons morgon. Eller kanske skolavslutningen när man var liten. I alla fall verkar Husbyborna putsa och feja lite extra på hus och trädgårdar inför turistanstormningen som väntas nu till helgen.

- Ja, de första åren kunde väl många bybor tänka att "vad är det där för fylleslag?", menar Christina Fransson, en av arrangörerna. Men när de märkte att det är en ganska städad publik på Jazztinget, och dessutom härlig musik, var det många som började komma själva.

Turisterna är alltjämt i majoritet bland besökarna på Husby jazzting.

- Ja, menar Christinas make Sten Fransson, en annan av arrangörerna; i år tror jag att det kommer 800 besökare på fredagen och uppåt 1 500 på lördagen. Förra året var det väl en 500 på fredagen och 1 000 på lördagen.

Det är tredje året som Jazztinget arrangeras, men det första året "räknas knappt". Ändå var 2002 det enda år man hade tre dagars Jazzting i stället för de två påföljande årens kortare satsningar med endast två dagars uppträdanden. Anledningen är främst att inte så många kom på söndagen - till Ulf Johansson Werres eminenta spelning på Betaniakyrkan kom exempelvis bara 28 personer.

Största dragplåstret på årets Jazzting blir förstås Lill Lindfors med Claes Crona trio. Men även bluesiga Pelle Lindström and his Haydukes lär kunna svänga rejält, liksom Gustavo Bergalli Quintet, som bjuder på något så ovanligt som tangojazz.

Spexiga Jump4Joy bjuder på boogie woogie, medan Boris Jazz 'n' Roll Band levererar ungdomligt rockig jazz. Bland andra artister vill säga. Dessa spelar för övrigt alla på den numera klassiska flytande scenen, som på grund av årets låga vattenstånd (jo, faktiskt!) fått skjutas lite längre ut i Dalälven.

Vid lanthandeln kommer en jamscen att upprättas, och längsmed staketet som löper runt Husby Wärdshus kommer loppmarknad, brödförsäljning från bagare och skivförsäljning att anordnas. Nysnickrade läktare ställs upp i slänten ned mot älven, och ett tält garanterar skydd mot plötsliga regnskurar.

Nytt för i år är dessutom att Jazztinget kan ordna med boende hos vissa lokala familjer med så kallat bed 'n' breakfast. Lars och Ingrid Hasselberg är några som anmält sig till denna satsning. De tar emot på sin gård uppe på Klippanvägen, och hyr ut sina utflyttade söners gamla rum till ett turistande par från Uppland:

- Vi gör inte det här för att tjäna pengar, menar Ingrid Hasselberg, utan för att vi ville hjälpa till när det händer något kul här i bygden; dra vårt strå till stacken, så att säga.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons