Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus värda att älska

Annons

Vi har blivit bättre på att ta hand om gamla hus på senare år. Det tycker Dalarnas museums nye byggnadsantikvarie Anna Björkman. På 70-talet förknippades det gamla fortfarande med Fattigsverige, medan det nya fick stå för ett bättre och rättvisare liv.

Med tiden har synen på byggnadskultur balanserats. Kunskaperna har växt. Att pietetsfullt renovera har blivit en livsstil för många.

Till dem, och till alla som älskar hus, vänder sig två nyöppnade utställningar på Dalarnas museum.

Med exempel på allt ifrån medeltidens borgar till miljonprogrammets höghus, kan man ta del av vilka synsätt som styr byggnadsvården i dag i Riksutställningars skärmutställning "Hus med kulturvärden. Att vårda och åtgärda".

I dag betraktas inte bara äldre hus som bevarandevärda.

- Varje tids idéer måste få synas och olika stilar, material och även konstnärliga utsmyckningar bör behandlas med värdighet och respekt, det är Anna Björkmans åsikt.

En färgstark specialutställning drar till sig blickarna i museientréns glasade ljusrum. Två skickliga modellhusbyggare har kärleksfullt och detaljerat återgivit ett antal hus av olika stilar och landskapstyper.

Conny Land bor själv i en gammal dalagård i Gassarvet, Siljansnäs, där han får fritt utrymme för sitt husintresse. Förr tillverkade han dockhus och sålde. Nu har han gått vidare och bygger, parallellt med arbetet som socialarbetare, modellhus för nöjes skull.

- En del gamla allmogehus har jag sett i min närhet. De största modellerna har växt fram ur fantasin.

Jan Bergerfelt, Danderyd, tillverkar historiskt detaljexakta hus och fasadelement i miniformat. Tidigare tecknade han mest och efter konstfacktiden gjorde han studier av portar och detaljer på historiska hus och sålde till museer. Kanske beror husintresset på att han växte upp i gamla Hagalund och på sorgen han fortfarande kan känna över att det mesta utom målaren Olle Olssons hus raderats bort.

Jan Bergerfelt har till och med byggt sina modeller av gammalt virke från 1700- och 1800-talshus och även fönstren är äkta vara. Han har gått runt i Stockholms kulturkvarter och frågat om han kunnat ta hand om gamla brädor i samband med ombyggnationer.

- Det är en anmärkningsvärt hög kvalitet på det gamla tätvuxna virket, även om det ser anskrämligt ut på ytan, konstaterar han.

Sådan trävarustandard uppnås inte i dag då man torkar det snabbvuxna virket i stora ugnar för att kunna bygga så snabbt som möjligt. Århundradens kunskaper är på väg att försvinna,

i dag har vi brist på kunniga hantverkare.

Men det är viktigt att man avhåller sig från att moralisera när man ger råd i ombyggnadsfrågor, framhåller Anna Björkman, som i egenskap av byggnadsantikvarie tar emot många samtal från allmänheten.

Gamla byggnader kräver hänsyn, men man måste också i varje generation våga stå för sin egen stil.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons